تاثیر ظهور داعش بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های سیاسی جهان اسلام، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PRIW-7-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی ذوالفقاری

گروه علوم سیاسی دانشگاه لرستان

ابوذر عمرانی

روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبائی

چکیده

هر بحران و مسئله ای در خاورمیانه، هم خود کشورهای منطقه را متاثر می­سازد و هم سیستم بین المللی را وادار به واکنش می کند. در سال های اخیر بنیادگرایی اسلامی داعش و اقدامات آنها، منطقه خاورمیانه و کل نظام بین­الملل را متاثر کرده است. به خصوص جمهوری اسلامی ایران به خاطر هویت شیعی و غیر عربی خود در معرض مستقیم تهدیدات داعش قرار دارد. هدف پژوهش حاضر این است که با روش تبیینی- تحلیلی، تاثیر ظهور پدیده داعش بر امنیت ملی ایران را مورد بررسی قرار دهد. در این راستا این سوال مطرح می­شود که ظهور بنیادگرای اسلامی داعش در منطقه خاورمیانه چه تاثیری بر امنیت ملی ایران دارد؟ در ادامه این فرضیه مطرح می شود که داعش تهدیدی مستقیم و جدی علیه امنیت ملی ایران است. از جمله این تهدیدات می­توان به رادیکال شدن فضای منطقه از طریق شکاف بین شیعه- سنی، تهدید مرزها و به خطر افتادن تمامیت ارضی، برهم خوردن موازنه قوا در منطقه به نفع عربستان، ترکیه و اسرائیل و حضور قدرت­های فرامنطقه­ای مثل آمریکا در منطقه خاورمیانه اشاره کرد. در عمل نیز طی سال هایی که از ظهور داعش گذشته، علاوه بر تضعیف دولت های شیعی سوریه و عراق، تهدید مرزهای جمهوری اسلامی و انجام عملیات تروریستی در داخل ایران، رقبای منطقه­ای و فرامنطقه­ای ایران از جمله عربستان و ترکیه و آمریکا، برای تضعیف محور مقاومت، به شدت از گروه­های افراط­گرا حمایت می­کنند.  

کلیدواژه ها

ISIS, National Security, Copenhagen School, Iran, Iraq, Syria, Saudi Arabia., داعش, امنیت ملی, مکتب کپنهاگ, ایران, عراق, سوریه, عربستان.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.