نقد و بررسی ماهیت حقوقی تهاتر و مقایسه آن با سایر طرق سقوط تعهدات مندرج در ماده ۲۶۴ قانون مدنی ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: دوفصلنامه تحقیقات حقوق قضایی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JJLR-1-2_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 676
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میلاد الماسی

چکیده

یکی از مهمترین اسباب سقوط تعهدات؛ تهاتر است. تهاتر هنگامی واقع می شود که دونفرمتقابلا داین و مدیون یکدیگر باشند و به موجب قانون، قرارداد و یا حکم دادگاه؛ هردو دینمتقابلا ساقط شوند.هرگاه شرایط تهاتر موجود باشد، هر یک از دو دین در مقابل یکدیگرساقط شده و یکدیگر را تکذیب می نمایند یعنی هر یک از آن ها نافی دیگری می شوند.باتوجه به نقش مهمی که تهاتر در روابط حقوقی و اقتصادی متعاهدین و تسهیل گردشهای تجاری دارد، در حقوق ایران و نیز عرصه ی تجارت بین المللی مورد توجه قرارگرفتهاست. در همین راستا حقوقدانان با نهادینه کردن موضوع تهاتر و هدفمندسازی قواعد آنجهت تسهیل وتسریع قراردادهای تجاری و نیز اجتناب از تشریفات و اطاله ی دادرسیدردعاوی حقوقی در تلاش هستند تا به این هدف مهم دست یابند. این گونه به نظرمی رسدکه شایسته استکه قانونگذار ایران برای همسو کردن قواعد تهاتر با مقتضیات کنونی و شیوههای تجاری در دوره ی جدید، به بازنگری در برخی قواعد مربوط به تهاتر مبادرت نماید. دراین پژوهش مختصر در پیبیان تعریف، اقسام و شرایط تهاتر (در یک گفتار) هستیم ودرگفتاری دیگر به مقایسه ی تهاتر با سایر اسباب سقوط تعهدات از قبیل تبدیل تعهد، مالکیتما فی الذمه، ابراء، اقاله و ایفای دین (وفای به عهد) می پردازیم.

کلیدواژه ها

تهاتر، اسباب سقوط تعهدات ( تبدیل تعهد، مالکیت ما فی الذمه، ابراء، اقاله و ایفای دین (وفای به عهد)).

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.