فهم جامعه شناختی از شایسته سالاری، وجدان کاری و تعهد و تاثیر آن برکاهش فساد، هنجارشکنی و جرم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نشریه آفاق علوم انسانی، دوره: 3، شماره: 34
  • کد COI اختصاصی: JR_HSPR-3-34_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 247
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابراهیم طالبی

دانشجوی دکترای جامعه شناسی اقتصاد و توسعه دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دهاقان

سیدعلی هاشمیان فر

دانشیار جامعه شناسی دانشگاه اصفهان

چکیده

نیروی انسانی سالم و باانگیزه نقش مهمی در حیات سازمان ها دارند که با انتخاب شایسته و افرادمتعهد می توان فضایی سالم و قابل اعتماد جهت ارتقا افراد و سازمان چه از درون و چه از بیرونفراهم نمود. شایسته سالاری موضوعی است که نشات گرفته از دین مبین اسلام است بالاخص درمذهب شیعه که قرآن و دین اسلام به کرات سفارش و تاکید به آن شده است. در حقیقت زیربنایعملکرد موفق هر سازمانی، رویکرد شایسته سالاری می باشد. امروزه یکی از مسائل و موارد مهم کهدر کاهش جرم و فساد مغفول مانده، نقش انتخاب اصلح و شایسته افراد متعهد با روحیه و وجدانکاری است. این مقاله در پی فهم و کشف رابطه بین انتصاب شایسته افراد در کاهش فساد و جرماست و از طریق مطالعه اسنادی و روش کتابخانه ای به بررسی آن پرداخته شده است. در نهایت آن-چه که می توان به آن استناد نمود این است که در نظریات مختلف جامعه شناسان و در شرع و عرفو قوانین، نقش موثر و مستقیمی بین انتصابات شایسته و کاهش جرم و فساد وجود دارد و اگر درجایی مدیران و یا زیردستان تخلفاتی مرتکب شده اند به تبع آن (تعهد یا تخصص کافی) در آنانتصاب دیده نشده یا وجود نداشته است که عکس این مساله نیز در انتصاب مدیر و افراد اصلح بهدرستی می تواند صادق باشد.

کلیدواژه ها

شایسته سالاری، وجدان کاری، تعهد، فساد، جرم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.