جستجوی الگوهای سلامت خانواده ایرانی: یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه خانواده پژوهی، دوره: 12، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FAML-12-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 147
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلی پناغی

پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی

علی زاده محمدی

پژوهشکده خانواده، دانشگاه شهید بهشتی

فاطمه باقریان

دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی

شهلا پاکدامن

دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید بهشتی

زهره احمد آبادی

دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید بهشتی

سمیه محمدی

کارشناس ارشد خانواده درمانی دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

این پژوهش با هدف تعیین دیدگاه­ های خانواده ایرانی درباره مفهوم سلامت خانواده انجام شد. روش تحقیق حاضر از نوع کیفی و نمونه­ گیری به صورت هدفمند بود. از مجموع ۱۰۴ مصاحبه انجام شده در میان اقوام و مناطق مختلف ایران، ۷۶ مصاحبه از کیفیت مناسب جهت تحلیل داده ها برخوردار بود. برای تجزیه و تحلیل داده­ ها از روش کلایزی استفاده شد. با بررسی گزاره­ های ثبت شده می­توان سلامت خانواده را در چهار طبقه جای داد: سلامت فردی، سلامت نهادی، سلامت تعاملی و سلامت جامعه ­ای. از مقایسه ویژگی­های خانواده سالم و آسیب­ دیده در این پژوهش، می­ توان چنین گفت که در نظر خانواده ایرانی، یک خانواده سالم، خانواده­ ای مادی­گرا و درگیر بقا، کارکردی، مذهبی، سنتی، سلسله­ مراتبی، وابسته متقابل، جمع­گرا، محافظه ­کار، مضطرب و نمایشی است. اگرچه جامعه ایرانی نشانه­ هایی از حرکت به سوی نوگرایی را بروز می­ دهد، اما خانواده ناسالم به­ زعم شرکت­ کنندگان در این تحقیق، بیشتر دربرگیرنده عناصر مدرن است تا سنتی. به نظر می ­رسد الگوی ایده آل خانواده ایرانی در درون ساختار سلسله مراتبی و جمع گرایانه تعریف می­ شود.

کلیدواژه ها

خانواده سالم- ایران- الگوی سلامت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.