گروه بندی ارقام بهاره کلزا با استفاده صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با مقاومت به شوری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 7، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-7-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 192
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رعنا نادری زرنقی

عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران

محمود تورچی

استاد گروه به نژادی و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

چکیده

تولیدات کشاورزی شدیدا تحت تاثیر شوری خاک و اثرات مخرب غلظت نمک در خاک­های شور می­باشند و این عامل تمدن کشاورزی قدیمی و مدرن را تحت تاثیر قرار داده است. به­منظور بررسی اثر تنش شوری آب برتعدادی از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مرتبط با مقاومت به شوری در دوازده رقم کلزای بهاره، آزمایشی بصورت کرت­های خرد شده با سه سطح شوری صفر، ۱۵۰و ۳۰۰ میلی­مولار در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. در این پژوهش صفات ارتفاع بوته، طول ریشه، وزن­تر و خشک گیاه، وزن­تر و خشک ریشه، وزن صد ­دانه، عملکرد دانه در بوته، پتانسیل اسمزی، پتانسیل آب برگ، پرولین، Na+برگ، K+برگ و K+/Na+برگ ارقام اندازه­گیری شد. تجزیه واریانس حاکی از وجود اختلاف معنی­دار بین ارقام مورد مطالعه برای تمامی صفات بود. از تجزیه­خوشه­ای با روش UPGMA برای گروه ­بندی ارقام از حیث کلیه صفات و برای تمامی سطوح شوری استفاده شد. تجزیه­خوشه ­ای در شرایط تنش شوری شدید منجر به تشکیل دو خوشه گردید که ارقام Heros و Comet در اکثر صفات مورد مطالعه میانگین کمتری را به خود اختصاص دادند، لذا می­توان از آن­ها بعنوان والدین حساس در تلاقی با ارقام متحمل مانند  Crakerو Amica جهت تهیه جوامع مناسب برای ترسیم نقشه ژنتیکی و مکان­یابی صفات کمی درگیر در مقاومت به شوری استفاده کرد. با شناسایی ارقام متحمل و حساس به شوری زمینه برای مطالعات مولکولی جهت درک درست سازوکار تحمل به تنش شوری در کلزا و ژن­های درگیر در این فرآیند فراهم خواهد شد.

کلیدواژه ها

تنش شوری, تجزیه خوشه ای, توابع تشخیص, مرحله گلدهی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.