اثر سطوح مختلف شوری بر شاخص های رشد سه گونه یونجه یک ساله
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 7، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ESCS-7-2_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 416
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استاد گروه مرتعداری، دانشکده مرتع و آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
استادیار مرتعداری، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چکیده
تنش شوری یکی از مهمترین عوام لمحدودکننده رشد گیاه و تولیدات کشاورزی، بخصوص در مناطق خشک و نیمهخشک، محسوب میگردد.با توجه به افزایش سطح اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در کشور، شناسایی گیاهان مرتعی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. در بیشتر گونه های گیاهی واکنش به تنش شوری در مراحل مختلف رشد متفاوت است. هدف مطالعه ی حاضر،بررسی اثر سطوح مختلف شوری بر برخی شاخص های رشد (شامل ارتفاع ساقه، طول ریشه، وزن خش کاندام هوایی و تعداد بذر) سه گونه M.scutellata، M.polymorphaو M.rigidula است و آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب کاملا تصادفی در چهار تکرار با شش سطح شوری (صفر، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ دسی زیمنس بر متر) طراحی گردید. نتایج نشان داد که تنش شوری اثرمعنی داری برعامل های اندازه گیری شده دارد و با افزایش سطح شوری، طول ساقه، طول ریشه، تعداد بذر و وزن خشک اندام هوایی در گلدان کاهش یافت. مقایسه میانگین ها نشانداد که گونه M.scutellataازنظر تمامی صفات مورد مطالعه برترین گونه بود. نتایج پیشنهاد می دهد که می توان گونه M.scutellata را به عنوان یک رقم موفق در اراضی شور برای برنامه های اصلاحی معرفی نمود. تنششورییکیازمهمترینعواملمحدودکنندهرشدگیاهوتولیداتکشاورزی،بخصوصدرمناطقخشکونیمهخشک، محسوبمیگردد.با توجه به افزایش سطح اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در کشور، شناسایی گیاهان مرتعی مقاوم به شوری اهمیت زیادی دارد. در بیشتر گونه های گیاهی واکنش به تنش شوری در مراحل مختلف رشد متفاوت است. هدف مطالعه یحاضر،بررسیاثرسطوحمختلفشوریبربرخیشاخصهایرشد(شاملارتفاعساقه، طول ریشه،وزنخشکاندام هوایی و تعداد بذر)سه گونه M.scutellata، M.polymorphaو M.rigidula استو آزمایشی به صورت فاکتوریل درقالب کاملا تصادفی در چهار تکرار با شش سطح شوری (صفر، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰ و ۲۵ دسی زیمنس بر متر) طراحی گردید. نتایجنشاندادکهتنش شوریاثرمعنیداریبرعاملهایاندازهگیریشدهدارد و باافزایشسطح شوری،طولساقه،طول ریشه، تعداد بذر ووزنخشک اندام هواییدرگلدانکاهش یافت. مقایسهمیانگین ها نشاندادکهگونه M.scutellataازنظر تمامیصفاتمورد مطالعهبرترین گونهبود. نتایج پیشنهاد می دهد که می توان گونه M.scutellata را به عنوانیک رقم موفق در اراضی شور برای برنامه های اصلاحی معرفی نمود.کلیدواژه ها
ارتفاع ساقه, تعداد بذر, شوری, طول ریشهاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.