بررسی برخی شاخص های فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ارقام کلزا تحت تاثیر تنش خشکی
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 7، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_ESCS-7-2_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 445
نویسندگان
بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایران
بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایران
گروه بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
بخش دانه های روغنی، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج، ایران
مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی یزد
بخش فیزیولوژی مولکولی، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران، کرج، ایران
چکیده
خشکی یکی از عوامل محیطی مهم محدود کننده تولید محصولات زراعی در دنیا است. به منظور ارزیابی برخی صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ارقام کلزا تحت تاثیر تنش خشکی، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در ۳ تکرار، از زمان انتهای گلدهی تا پر شدن دانه (مدت ۲۶ روز) انجام شد. فاکتور اصلی تنش خشکی در دو سطح تنش و شاهد (به ترتیب با ۱۶۰ و ۸۰ میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر) و فاکتور فرعی ارقام در سه سطح: ۱- Billy۲- Adriana و ۳- Tassilo بودند. صفات محتوای نسبی آب، هدایت روزنه ای، پرولین و قند کل ۷ ، ۱۲ و ۲۶ روز پس از قطع آبیاری اندازهگیری شدند. نتایج نشان داد که تنش در زمان گلدهی (۷ روز پس از تنش) باعث کاهش محتوای نسبی آب، هدایت روزنه ای و قند کل و افزایش پرولین شد. تنش در مرحله خورجین دهی (۱۲ روز پس از تنش) و پر شدن دانه (۲۶ روز پس از تنش) باعث کاهش محتوای نسبی آب و هدایت روزنه ای و افزایش پرولین و قند کل شد. عملکرد دانه و اجزای آن پس از رسیدگی کامل گیاه اندازه گیری شدند. تنش از مرحله گلدهی باعث کاهش عملکرد دانه و اجزای آن شد اما کاهش در وزن هزار دانه معنی دار نبود. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در ارقام Adriana با ۲۸۱۴ در شرایط شاهد و Tassilo با ۹۹۴/۴ کیلوگرم در هکتار در شرایط تنش بود. با توجه به نتایج، رقم Adriana عملکرد بهتری در شرایط تنش از خود نشان داد و کاشت این رقم در مناطق خشک توصیه می شود.کلیدواژه ها
گیاه روغنی, هدایت روزنه ای, پرولین, قند کل محلول, عملکرداطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.