بررسی اثرات بهبود دهندگی کلسیم و پتاسیم بر خصوصیات فیزیولوژیک کوشیا (Kochia scoparia) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه تنش های محیطی در علوم زراعی، دوره: 5، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESCS-5-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 389
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد کافی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

جعفر نباتی

دکتری زراعت، گرایش فیزیولوژی گیاهان زراعی

محمد زارع مهرجردی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مرتضی گلدانی

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

سعید خانی نژاد

دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه فردوسی مشهد

احسان کشمیری

دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه فردوسی مشهد

علی نوروزیان

دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

نیاز به تولید گیاهان متحمل به شوری به دلیل کمبود میزان آب های شیرین در مناطق خشک و نیمه خشک افزایش یافته است. کوشیا یک گونه بسیار متحمل به شوری است که منبع ارزشمندی برای تامینعلوفه با آبیاری با آب شور فراهم می­کند. به منظور بررسی کاربرد کلسیم و پتاسیم بر کاهش اثر شوری بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک کوشیا، آزمایشی با دو سطح شوری شامل ۲۰ و ۴۰ دسی­زیمنس بر متر و تیمار شاهد (بدون شوری) و سه سطح کاربرد کلرید کلسیم (mM ۱۰)، کلرید پتاسیم (mM ۱۰)و کار برد توام کلرید کلسیم وکلرید پتاسیم (mM ۵) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت کرت های خرد شده با شش تکرار در گلخانه و شرایط هیدروپونیک اجرا شد. نتایج نشان داد که افزایش تنش شوری موجب کاهش معنی دار محتوای نسبی کلروفیل، فلورسانس متغیر (F'v)، بیشینه ی پتانسیل کارایی فتوشیمیاییفتوسیستم II (F'v/F'm)، رنگدانه های فتوسنتزی، فنول، محتوای نسبی آب برگ، شاخص پایداری غشاء، مهار فعالیت رادیکال DDPH و در نهایت ماده خشک کل شد. کاربرد کلیسم به تنهایی موجب بهبود میزان فتوسنتز، کلروفیل a و b، شاخص پایداری غشاء و مهار فعالیت رادیکال DDPH تحت تنش شوری شد و کاربرد پتاسیم به تنهایی موجب بهبود محتوای نسبی آب برگ تحت تنش شوری گردید. کاربرد کلسیم همراه با پتاسیم موجب کاهش اثر تنش شوری بر بازتاب فلورسانسی از برگ خو گرفته به نور بسیار کم (F'o)، بیشینه فلورسانس برگ خو گرفته به نور (F'm)، F'v، F'v/F'm، فنول و ماده خشک کل شد. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که تمام صفات، بجز فتوسنتز، نسبت کلروفیل a به b و مهار فعالیت رادیکال DDPH، سایر صفات همبستگی مثبت معنی داری با ماده خشک تولیدی داشتند. به طور کلی بر اساس این نتایج کاربرد کلسیم همراه با پتاسیم موجب کاهش اثر تنش شوری و بهبود میزان تولید ماده خشک کوشیا در این شرایط می شود.

کلیدواژه ها

فتوسنتر, کلروفیل a, کلروفیل b, شاخص پایداری غشاء, مهار فعالیت رادیکال DDPH

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.