شناسایی اشعار شاهنامه فردوسی بهکمکشبکه عصبی مصنوعی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: یازدهمین کنفرانس سالانه انجمن کامپیوتر ایران
  • کد COI اختصاصی: ACCSI11_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیرشهاب شاهمیری

گروه هوشمصنوعی و رباتیک،دانشکده کامپیوتر و فناوری اطلاعات، دانشگاه

رسول دژکام

سعید شیری

چکیده

شناسایی شاعر ١ یکی از گرایشهای دانش شناسایی نویسنده ٢است که از مسایل مهم در پردازش زبانهای طبیعی ٣ بهشمار میرود. این نوشتار دستآورد پژوهشی است که هدف آن تشخیص هوشمند اشعار شاهنامه فردوسی بهکمک شبکه عصبی مصنوعی از نوع پیشخور با پسانتشار ٤ بوده است. برای سنجش کارایی شبکه، ویژگیهای اشعار بهروش سنتی تحلیل آماری نیز آزموده شدهاند و نتایج آنها با خروجی شبکه عصبی مقایسه شده است. در هنگام استخراج ویژگیهای گوناگون اشعار برای ارزیابی سیستم کوشش شده است تا شیوه تفکر انسان برای تشخیص اشعار شاعران شبیهسازی گردد و بدین منظور، نزدیک به ۵۰ ویژگی گوناگون از اشعار ایرانی استخراج شده و در سه دسته فیزیکی، مفهومی و آوایی دستهبندی شدهاند. همچنین برای سنجش و ارزیابی عملی نمونهها، یک پایگاه داده واژگان با فیلدهای ویژه طراحی و پیادهسازی گردیده که امکان مقیاسپذیری کمی اشعار را فراهم آورده است. پس از آموزش و آزمایش نمونهها در هر دو روش، مشخص شد که دستهبندی اشعار آزمایشی در دو دسته اشعار شاهنامهای و غیرشاهنامهای بهروش پردازش آماری پارامترها تا ۹۱ % درستی و بهکمک شبکه عصبی مصنوعی تا ۱۰۰ % درستی را بههمراه داشته است

کلیدواژه ها

شناسایی شاعر، شناسایی نویسنده، طبقهبندی متن، شبکه عصبی مصنوعی، دستهبندی، پردازش زبان طبیعی،شاهنامه فردوسی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.