نقد و بررسی کتاب «الاسرار المرفوعه فی الاخبار الموضوعه »

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله مطالعات فهم حدیث، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MFHJ-1-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 187
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید رضا مودب

استاد دانشگاه قم

صمد عبداللهی عابد

دانشیار دانشگاه شهید مدنی آذربایجان

چکیده

ملا علی قاری از علمای متاخر اهل سنت است که در کتاب «الاسرارالمرفوعه » به بررسی اخبار موضوع ، همت گماشته ا ست. اهمیت بحث از حدیث موضوع در این است که گاهی احادیث سست ، موجب وهن اسلام می شود و ا همیت نقد کتاب مورد بحث در این است که مولف از آثار متقدمین در این فن ، بهره برده و به بررسی «احادیث موضوعه » مشهور بین عموم مردم ، اکتفا کرده است . انگیزه مصنف ، تمییز بین موضوع و مرفوع است که احادیث موضوعه اجماعی را جمع و گاهی تصحیح کرده است . ایشان به اموری که در شناخت مجعولات ، مشهورند ولی صحیح نیستند و علایم بازشناسی موضوع می پردازد. برخی احادیث این کتاب ، موقوف اند. برخی را از مفتریات شیعه دانسته ؛ در حالی که مستندات مهمی بر آن وجود دارد مثل حدیث وصیت و خلافت و ردالشمس بر علی(ع). قاری چند قاعده برای شناخت موضوعات مطرح کرده که از آن جمله است: نسبت گزاف به پیامبر(ص)، تکذیب حدیث با حس و تجربه، بی پایه و بی ارزش بودن حدیث که مورد تمسخر واقع شود، تناقض با سنت صریحه ، حدیثی که ادعا شود که پیامبر(ص) در حضور صحابه کاری انجام داد ولی صحابه اتفاق بر کتمان آن داشته باشند و نقلش نکرده باشند مثل حدیث غدیر که کلام ایشان صحیح نیست ؛ زیرا حدیث غدیر را تعداد زیادی نقل کرده اند و علامه امینی متذکر آنها شده است. ایشان در آخر کتاب ، چند علامت کلی مثل احادیث فضائل سور، فضیلت و یا ذم برخی صحابه و افراد و شهرها و ... را برای احادیث موضوعه ذکر کرده که مواردی از آنها می تواند صحیح باشد.

کلیدواژه ها

اسرار المرفوعه, احادیث موضوعه, جاعلان حدیث, نقد حدیث, ملا علی قاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.