تاثیر پارامترهای اقلیمی بر روی هوازدگی سنگ ها با استفاده از مدل لویس پلتیر - مطالعه موردی: جنوب غرب استان آذربایجان غربی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه اطلاعات جغرافیایی ( سپهر)، دوره: 30، شماره: 118
  • کد COI اختصاصی: JR_SEPEHR-30-118_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 274
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربان وهاب زاده کبریا

دانشیار گروه علوم و مهندسی آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

عارف صابری

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

یکی از روش ­های ارزیابی و تفسیر اشکال فرسایشی و ژئومورفولوژیکی تحت تاثیر پارامترهای اقلیمی، مدل لویس پلتیر است. این مدل کاربرد زیادی در علم زمین شناسی و ژئومورفولوژی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی هوازدگی سنگ ها در جنوب غرب استان آذربایجان غربی با شرایط کوهستانی با استفاده از مدل لویس پلتیر انجام شده است. منطقه مورد مطالعه از بخش ­های کوهپایه، دشت و کوهستانی تشکیل شده است. کمترین ارتفاع این منطقه در کلاس کمتر از ۱۵۷۰-۱۲۵۰ قرار دارد. بخش کوهستانی نیز با ارتفاع بیش از ۳۵۷۶ متر مرتفع­ ترین بخش منطقه را تشکیل می دهد. کلاس ­های شیب تهیه شده برای منطقه نشان داد که طبقه شیب ۱۰-۰ درصد با ۲۹.۵۷ درصد بیشتر منطقه را شامل می شود. نقشه هم­ دما و هم بارش نیز با روش زمین ­آماری عکس فاصله وزنی (IDW) در محیط GIS تهیه گردید. درنهایت مقادیر دما و بارش با استفاده از نمودار و جداول تعیین، و وضعیت خشکی و رطوبت منطقه ی جنوب غرب استان آذربایجان غربی، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که طبقه بارشی ۴۷۷-۴۰۷ میلی متر و دمای ۱۷-۱۵ درجه سانتیگراد با توجه به نقشه هم ­باران و هم ­دما مساحت بیشتری را در دامنه شمالی دارند. با توجه به مقادیر دما و بارش و نمودار تقسیم ­بندی پلتیر محدوده مورد نظر دارای وضعیت هوازدگی کم است و براساس شرایط مرفولوژیکی در وضعیت نیمه خشک واقع شده است. بنابراین با درنظر گرفتن نتایج به دست آمده می توان گفت که هوازدگی مکانیکی عاملی برای تخریب سنگ ها در منطقه مورد مطالعه است. برای این منظور نقشه شدت هوازدگی منطقه براساس پارامترهای اقلیمی وزن­ دهی شد و سه نوع هوازدگی مکانیکی با شدت­ های ضعیف، متوسط و شدید به ترتیب ۱، ۲ و ۳ به دست آمد. 

کلیدواژه ها

تخریب سنگ ها, مدل لویس پلتیر, آذربایجان غربی, هوازدگی, عناصر اقلیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.