ارتباط بین یافته های سی تی آنژیوگرافی پولمونری و یافته های بالینی بر اساس معیار ولز در ترمبوآمبولی حاد پولمونری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله پزشکی بالینی ابن سینا، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SJH-28-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 307
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید کمال الدین هادئی

Assistant Professor, Department of Radiology, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

لیلا مولانی

Resident, Department of Radiology, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

زهره کهرام فر

Assistant Professor, Department of Internal Medicine, School of Medicine, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

یونس محمدی

Associate Professor, Department of Epidemiology, School of Health, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran

چکیده

سابقه و هدف: ترمبوآمبولی حاد پولمونری نوعی بیماری اورژانسی است که در صورت عدم تشخیص به موقع، ممکن است باعث مرگ بیمار شود. تریاژ صحیح بیماران بر اساس یافته های بالینی و معیار ولز، تاثیر بسزایی در تصمیم گیری تیم پزشکی و مدیریت بیماران خواهد داشت. مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی-مقطعی به روش سرشماری، ۳۰۰ بیمار مشکوک به ترمبوآمبولی حاد پولمونری کاندید سی تی آنژیوگرافی شریان های پولمونری مراجعه کننده به بیمارستان قلب فرشچیان همدان از مهر ۹۶ تا اسفند ۹۸ انتخاب و از نظر نتایج سی تی آنژیوگرافی شریان های پولمونری و میزان خطر آمبولی با معیار ولز بررسی و مقایسه شدند. یافته ها: بر اساس نتیجه سی تی آنژیوگرافی ۹۱ نفر (۳/۳۰ درصد) مبتلا به ترمبوآمبولی حاد پولمونری بودند که ۵/۱۶ درصد از آنان در گروه بیماران با خطر کم، ۱/۴۵ درصد در گروه بیماران با خطر متوسط و ۴/۳۸ درصد در گروه بیماران با خطر بالا بودند (۰۰۱/۰P< ). درگیری شاخه های سگمنتال و ساب سگمنتال و سپس درگیری شاخه های لوبار پولمونری شایع ترین الگوی درگیری شریان های پولمونری در ترمبوآمبولی حاد پولمونری بودند. یافته های همراه در بیماران مبتلا به ترمبوآمبولی حاد پولمونری به طور معنی داری کمتر از بیماران دارای نتیجه منفی ترمبوآمبولی حاد پولمونری بود (۰۰۱/P< ). نتیجه گیری: در بیماران مشکوک به ترومبوآمبولی حاد ریه بین نتیجه سی تی آنژیوگرافی پولمونری با یافته های بالینی ارتباط معنی دار وجود دارد. با بررسی دقیق علائم بالینی بیماران و تعیین سطح خطر در آن ها بر اساس معیار ولز می توان فرایند تشخیص و درمان بیماران را به شکل موثری مدیریت کرد.

کلیدواژه ها

Angiography, Acute Pulmonary Thromboembolism, Wells Score, آنژیوگرافی, ترومبو آمبولی حاد ریوی, معیار ولز

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.