واکاوی ازدواج با محارم در آیین زرتشت بر پایه روایات اسلامی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه پژوهش های ادیانی، دوره: 9، شماره: 17
  • کد COI اختصاصی: JR_ADYAN-9-17_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 219
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد حاجتی شورکی

دانشجوی دکتری ادیان و عرفان، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، ایران

حسین نقوی

استادیار گروه ادیان، موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی، قم، ایران

داود ملاحسنی

دانش آموخته دکتری علوم قرآن و حدیث، دانشگاه قم، قم، ایران

چکیده

آیین ازدواج در بسیاری از ادیان پیوندی الاهی است که با تشریفاتی صورت می گیرد. هر دین و آیینی برای ازدواج قوانین، مجوزها و منع هایی دارد. از مسائل مهم در آیین زرتشت باستان، ازدواج با محارم است که در میان زرتشتیان باستان رخ داده است. این نوشتار مسئله ازدواج با محارم را در میان زرتشتیان باستان با تکیه بر روایات اسلامی تحلیل و واکاوی می کند. مراد از «محارم» در این مقاله، نزدیکان درجه یک، یعنی دختر، خواهر و مادر، است. با مشاهده مجموعه روایات و بررسی سندی و محتوایی آنها، این نکته به دست می آید که اصل ازدواج با محارم در میان زرتشتیان در برهه های گذشته رخ داده است، گرچه قلت یا کثرت آن از روایات فهمیده نمی شود. روی سخن این پژوهش با زرتشتیان دوران معاصر نیست؛ زیرا آنها این عمل را روا نمی شمرند و در میانشان این نوع ازدواج صورت نمی گیرد.

کلیدواژه ها

ازدواج با محارم, روایات, ایران باستان, آیین زرتشت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.