شناسایی و رتبه بندی استراتژی های مناسب تاب آوری زنجیره تامین؛ رویکردی ترکیبی از نظریه بازی و روش های تصمیم گیری چندمعیاره فازی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت صنعتی، دوره: 9، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_INDU-9-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 374
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد جعفرنژاد چقوشی

استاد، دانشگاه تهران.

ندا رجبانی

دانشجوی دکتری، دانشگاه تهران.

صابر خلیلی اسبوئی

دانشجوی دکتری، دانشگاه تهران.

نرگس حکیمی

دانشجوی دکتری، واحد تهران مرکز، دانشگاه آزاد اسلامی.

چکیده

تاثیرات مخرب بحران­ ها بر عملکرد زنجیره تامین شرکت ­ها، متخصصان سازمانی را بر آن داشته تا بیش ­از­پیش به مطالعه درباره مفهوم ریسک در زنجیره تامین و چگونگی راه­ های مقابله با آن ترغیب شوند. از جدیدترین مفاهیم در این رابطه در حوزه زنجیره تامین، بحث تاب ­آوری و چگونگی اجرای استراتژی ­های آن است. با توجه به اهمیت این موضوع، این پژوهش درصدد است تا بر اساس جدیدترین مطالعات در زمینه تاب ­آوری در زنجیره تامین، استراتژی ­های مناسب را برای اجرا در یک شرکت تولیدی با مشارکت متخصصان سازمانی، شناسایی کند. در این راستا از یک رویکرد ترکیبی نوآورانه از مدل نظریه بازی­ ها و فنون تصمیم­ گیری چند­معیاره در محیط فازی بهره گرفته شد. بدین منظور برای یافتن بهترین ترکیب استراتژی از میان استراتژی­ های تعادل نش یکسان (تعادل نش چندگانه)، با شناسایی معیارهای مناسب، به ­ترتیب برای تعیین درجه اهمیت معیارها و انتخاب بهترین استراتژی تاب ­آوری از روش فرآیند تحلیل سلسله ­مراتبی فازی (FAHP) و ویکور فازی (FVIKOR) استفاده شد. در این راستا نتایج نشان داد از دیدگاه متخصصان سازمانی برای انتخاب بهترین استراتژی، معیار هزینه اجرای استراتژی دارای بالاترین درجه اهمیت است؛ همچنین از میان سه ترکیب استراتژی تعادلی به دست ­آمده، استراتژی ­های افزایش رویت­ پذیری و افزایش سرعت بازیابی به ­عنوان بهترین ترکیب استراتژی برای افزایش تاب­ آوری زنجیره تامین برگزیده شدند.

کلیدواژه ها

ریسک در زنجیره تامین, تاب آوری, نظریه بازی, تعادل نش چندگانه, تصمیم گیری چندمعیاره

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.