بهینه سازی استوار انتخاب تامین کننده و تعیین اندازه انباشته چندمحصولی، تحت تقاضای تصادفی و چندکلاسه

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت صنعتی، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_INDU-10-4_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 183
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قاسم مختاری

استادیار، دانشگاه قم.

فاطمه بختیاری

کارشناسی ارشد، دانشگاه قم.

چکیده

در این پژوهش، مسئله انتخاب تامین کننده و تخصیص سفارش چندمحصولی و چنددوره ای موردتوجه قرار گرفته است. تقاضای کالاها غیرقطعی و دارای کلاس های مختلف است. به دلیل تشابه برخی کالاها، امکان جایگزینی بخشی از تقاضای آن­ها با یکدیگر وجود دارد. در صورت کمبود موجودی یک کالا و عدم ­تامین آن از طریق موجودی کالاهای جایگزین، بخشی از کمبود به­ صورت فروش از دست رفته و بخشی به ­صورت پس افت درمی آید. تامین کنندگان می توانند سیاست تخفیف برای تمامی واحدها داشته باشند. برای مواجهه با عدم ­قطعیت تقاضا، حالت های ممکن تقاضا به ­صورت سناریوهای احتمالی تعریف شده اند و از رویکرد بهینه سازی استوار ارائه­ شده توسط مالوی و همکاران (۱۹۹۵)، استفاده شده است. تابع هدف مسئله، حداقل سازی مجموع هزینه های خرید، حمل ­و­نقل، نگهداری، جایگزینی، فروش از­دست­رفته و پس افت است. برای اعمال سیاست های مدیریت در زمینه انتخاب تامین کنندگان، حدود بالا و پایین برای تعداد تامین کنندگان هر گروه کالا به ­صورت محدودیت تعریف شده است. پویا­بودن تقاضا در یک افق چنددوره ای، ترکیب فروش از­دست­رفته و پس افت و چند­کلاسه­بودن تقاضا، مسئله ای ایجاد می کند که تاکنون مدلی برای آن ارائه نشده است. زنجیره های تامین بسیاری وجود دارد که محصولاتی را به بازار عرضه کرده اند و باید قطعات یدکی مورد نیاز آن­ها را تامین کنند. نتایج این پژوهش به تصمیم گیری بهینه درباره سفارش دهی قطعات در این شرکت ها کمک می کند. 

کلیدواژه ها

تعیین اندازه انباشته, انتخاب تامین کننده, تقاضای غیرقطعی, کلاس تقاضا, بهینه سازی استوار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.