ارائه الگوی تجزیه و تحلیل و بهبود سیستم خدماتی با استفاده از تئوری صف و رویکرد شبیه سازی )مورد مطالعه: واحد مالی سازمان آب همدان)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت صنعتی، دوره: 11، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_INDU-11-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 295
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیمان زندی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علامه طباطبائی.

محمد رحمانی

استادیار، دانشگاه بوعلی سینا.

پرهام عظیمی

دانشیار، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قزوین.

چکیده

در سیستم خدمات، افراد علاقه ندارند که برای دریافت خدمات در صف منتظر بمانند. برای افزایش کارایی و بهبود عملکرد سیستم می توان از شبیه­ سازی کمک گرفت. شبیه­ سازی توصیفی از رویداد­های جاری در سیستم را ارائه می ­دهد. در این پژوهش با ارائه الگوی مدل­سازی صف یک سیستم خدماتی به کمک نرم ­افزار ED نسخه ۸.۱، رفتار سیستم واحد مالی سازمان آب همدان شبیه­ سازی و تجزیه­ و­تحلیل شده است؛ سپس با انتخاب کم ­هزینه ­ترین سناریو، بهبودها پیش­بینی شده است. عناصر مدل نیز تجزیه و تحلیل آماری شده و بدین ترتیب پایداری روش از نظر پایایی و روایی نشان داده شده است. نتایج سناریوی پیشنهادی تفاوت معناداری را در کاهش زمان انتظار کل سیستم نشان می­دهد. در سناریو تقسیم کار با ایجاد همکاری بین خدمت­ دهندگان می­ توان زمان انتظار کل مراجعه ­کنندگان سیستم را کم کرد. طبق این سناریو تصمیم بر این شد که با آموزش هر سه کارمند آن­ها را توانمند ساخت تا هر سه بتوانند به هر سه نوع رجوع­کننده A و B و C خدمت ­رسانی کنند. به این ترتیب شکل مدل تغییر پیدا کرد. در نتیجه راهکار پیشنهادی، به­ طور میانگین تقریبا ۶۰ ثانیه در وقت هر مراجعه­ کننده صرفه ­جویی می شود. پس می ­توان با تدابیر ممکن و تدوین برنامه آموزشی جریان کار را بهبود داد.

کلیدواژه ها

مدیریت خدمات, شبیه سازی, نظریه صف, نرم افزار ED

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.