راز خاموشی مولانا

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات و تحقیقات ادبی دانشگاه خوارزمی، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_LSKU-3-7_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان شفیقی

Mohaghegh Ardabili University

بیژن ظهیری ناو

Mohaghegh Ardabili University

چکیده

یکی از مهم ترین آموزه ها و اصول تربیتی صوفیه و مکاتب عرفانی، حفظ اسرار و پاسداشت حریم رازهای مگو است. عرفا و پیران طریقت، مریدان نوآموز و مبتدیان راه دشوار طریقت را بدان وسیله می آزمودند و صلاحیت آنان را می سنجیدند؛ مولانا با انتخاب تخلص "خاموش" در غزلیات شمس و با تاکید بر سکوت و خاموشی و دم در کشیدن در پایان هر داستان کوتاه و نیمه راه حکایات بلند در مثنوی، به ویژه در مواردی که امواج سهمگین معارف او بر مکنونات جهان ناپیدا در صدد برافکندن پرده از صحن خانه اسرار برمی آید، نام خود را به عنوان برجسته ترین پاسدار حریم رازهای عرفان ثبت می کند. در این مقاله جلوه های این رازپوشی را در مثنوی و غزلیات او پی می گیریم. در این جستجو درمی یابیم که سکوت و خاموشی مولانا معلول عواملی چون کژفهمی مخاطبان و دعوت به شناخت نیروها و توانایی شگرف و مغفول انسانی، پری و سرشاری از سخن و سرانجام، شوق بی پایان او برای کشف حجاب از چهره عروس رازها است. چه در سایه این سکوت و خاموشی و بی اعتنایی به ابزار ظاهری شناخت، امکان گذار به دنیای شناخت حقیقی و معرفت الهی حاصل می شود و مولانا این مرتبه از شناخت را بارها تجربه نموده است.

کلیدواژه ها

Jalaloddin Roomi, Masnavi, Secrets, Silence, Shams Anthology (Divan), Mysticism, مولانا, مثنوی, راز, خاموشی, دیوان شمس, عرفان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.