مهمترین پیش بینی کننده های ریسک سلامتی کشاورزان در مصرف سموم شیمیایی (مورد مطالعه کشاورزان سیب زمینی کار استان اردبیل)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: دوفصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، دوره: 17، شماره: 1
- کد COI اختصاصی: JR_IAEEJ-17-1_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 355
نویسندگان
دانشیار گروه مهندسی آب و مدیریت کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
استادیار گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
استادیار موسسه آموزش و ترویج کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
چکیده
در سال های اخیر، پذیرش کند روش های جایگزین سموم شیمیایی و گسترش آفات، پتانسیل ریسک سلامتی در مصرف سموم شیمیایی را میان کشاورزان به شدت افزایش داده است. از این رو، این تحقیق توصیفی-پیمایشی به تعیین مهمترین عوامل پیش بینی کننده ریسک سلامتی در مصرف سموم شیمیایی، میان کشاورزان سیب زمینی کار استان اردبیل پرداخت. روش نمونه گیری، چندمرحله ای بوده و حجم نمونه از میان جامعه آماری (N=۴۸۷۶)، بر اساس جدول بارتلت و همکاران، به تعداد ۳۷۰ نفر تعیین شد. مطابق نتایج، کشاورزان در سموم شیمیایی مختلف، بیش مصرفی داشته و درصد قابل توجهی از کشاورزان (۳۵/۷ درصد) در گروه افراد با ریسک سلامتی بالا قرار داشتند. بیشترین میزان بیش مصرفی سموم، مربوط به کلرپریفوس و تری فلورالین بود؛ اما خطرناکترین سموم برای ریسک سلامتی، مربوط به کلرپریفوس و متریبوزین بود. مطابق مدل درخت تصمیم گیری و محاسبه شاخص ترکیبی، به ترتیب اندازه مزرعه، هنجار اجتماعی، ادراک از مضرات سموم شیمیایی و سابقه شرکت در دوره های آموزشی، مهم ترین متغیرهای پیش بینی برای شاخص ریسک سلامتی بودند. حمایت های آموزشی، فنی و اعتباری بیشتر از کشاورزان خرده مالک برای جایگزینی سموم شیمیایی پرخطر؛ دریافت بازخوردهای مداوم آموزشی از ادراک کشاورزان نسبت به مضرات بیش مصرفی سموم و بهبود هنجار اجتماعی با کسب همراهی معتمدان محلی و کشاورزان ماهر می تواند ریسک سلامتی کشاورزان در مصرف سموم شیمیایی را کاهش دهد.کلیدواژه ها
استان اردبیل, ریسک سلامتی, سموم شیمیایی, کشاورزان سیب زمینی کاراطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.