تحلیل نیت رفتاری استفاده از سیستم های آبیاری خورشیدی در بخش کشاورزی شهرستان نقده: همگرایی مدل های TPB و TAM

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دوفصلنامه علوم ترویج و آموزش کشاورزی ایران، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IAEEJ-17-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 291
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لطیف حاجی

دانشجوی دکتری، بخش ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، شیراز، ایران

یادگار مومن پور

دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

حمید کریمی

استادیار، گروه ترویج و آموزش کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

تامین انرژی به منظور پمپاژ آب شبکه های آبیاری تحت فشار در بخش کشاورزی از یک سو، بحران های زیست محیطی و نگرانی های جهانی نسبت به عواقب و تاثیرات سوختهای فسیلی بر محیط زیست از سویی دیگر، منجر به ضرورت تغییر الگوهای ذهنی در مورد به کارگیری انرژی های پاک و تجدید پذیر شده است. در این بین انرژی خورشیدی پاسخی به چالش های مطرح شده می باشد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل نیت رفتاری کشاورزان نسبت به بکارگیری سلول های خورشیدی در سیستم های آبیاری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل ۷۱۷۲ کشاورز آبی کار بود که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد ۳۶۵ کشاورز به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که روایی شکلی و محتوایی آن نیز با بهرهگیری از نظرات متخصصان دانشگاهی و همچنین به استناد شاخص روایی سازه، در سطح مطلوب برآورد گردید. پایایی پرسشنامه نیز با استفاده از شاخص های آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی در حد مطلوب بدست آمد. پردازش داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزارهای SPSSwin ۲۲ و LISREL۸.۸۰ و دستیابی به اهداف با روش مدل سازی معادلات ساختاری محقق شد. یافته های پژوهش حاکی از همبستگی معنی دار میان متغیرهای نیت رفتاری، نگرش، هنجار ذهنی، کنترل رفتاری درک شده، سهولت درک شده و سودمندی درک شده بود. همچنین بر اساس نتایج مستخرج از مدل سازی، متغیرهای مستقل و میانجی پژوهش، تاثیر معنی داری بر نیت رفتاری کشاورزان داشته اند. این پنج متغیر در مجموع توانایی تبیین ۶۴ درصد از تغییرات واریانس نیت رفتاری کشاورزان را نسبت به استفاده از سلول های خورشیدی داشته اند.

کلیدواژه ها

نیت رفتاری, سیستم آبیاری خورشیدی, انرژی خورشیدی, شهرستان نقده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.