بررسی موردی اثربخشی راهبردخودنظارتی توجه بر توانایی انتقال جایگاه اعداد در دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص در ریاضی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی مشاوره توانبخشی ایران
  • کد COI اختصاصی: CRCI01_027
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 290
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معظمه سرفرازی

دانشجوی کارشناسی ارشد روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

فاطمه نصرتی

گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

باقر غباری بناب

گروه روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف:. انتقال جایگاه اعداد فرایند انتقال بسته های دهتایی بین جایگاه های ده تایی، صدتایی، هزارتایی و ... است. درک جایگاه اعداد برای انجام صحیح عملیات ریاضی، جمع و تفریق مهم است. یکی از مهمترین دلایل بروز اشتباهات محاسباتی در دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی فراموش کردن یک عدد در طول فرایند جمع و تفریق در همان ستون، عدم آگاهی از مفهوم قرض گرفتن، کم نکردن یک رقم از ستون دهگان بعد از انتقال به ستون یکان، کم نکردن یک رقم از ستون صدگان بعد از انتقال به ستون دهگان رخ میدهد که این مشکلات به دلیل بی توجهی بوجود می آید.همچنین این دانش آموزان در استفاده از راهبردهای خود-تنظیمی و خود-نظارتی در فرایند انجام تکلیف و حفظ توجه تا پایان تکلیف دچار مشکلاتی هستند. این مطالعه باهدف تاثیر راهبرد خود نظارتی توجه بر توانایی انتقال جایگاه اعداد در دانش آموزان با اختلال یادگیری ریا ضی انجام گرفته ا ست. روش: روش پژوهش، آزمای شی با طرح تک آزمودنی از نوع طرح چند خط پایه با آزمودنیهای مختلف است. جامعه آماری، دانش آموزان پایه سوم ابتدایی با اختلال یادگیری خاص ریاضی هستند که در سال تحصیلی ۹۷-۹۸ به مراکز اختلال یادگیری خاص شهر مشهد مراجعه کرده اند. آزمودنیهای پژوهش،۲ دانش آموز پسر و ۲ دانش آموز دختر مرکز مشکلات یادگیری ذهن برتر مشهد بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به مدت ۱۰ جلسه ی ۴۵ دقیقه ای تحت آموزش برنامه خود نظارتی توجه قرار گرفته اند. داده های مرحله ی خط پایه با آزمون تشخیصی ریا ضی کی مت و در مرحله مداخله با ا ستفاده از تکالیف کتاب در سی پایه سوم ابتدایی جمع آوری شد. داده های پژوهش از طریق تحلیل دیداری نمودارها و درصد داده های غیر هم پوش تجزیه وتحلیل شدند. یافته ها:. نتایج حاصل از تحلیل داده ها به روش اندازه اثر بیانگر این مطلب ا ست که عملکرد هر ۴ آزمودنی در مرحله مداخله افزایش پیداکرده ا ست. در آزمودنی اول و سوم در مرحله مداخله تمامی داده ها بالاتر از مرحله خط پایه قرار داشته است و ۱۰۰ درصد داده ها غیر همپوش با مرحله خط پایه است در آزمودنی دوم ۸۷/۵ درصد داده ها و در آزمودنی چهارم ۸۰ درصد داده ها، با خط پایه غیر همپوش هستند که این نتایج نشاندهنده تاثیرگذار بودن مداخله بر روی عملکرد انتقال جایگاه اعداد در جمع و تفریق با انتقال ریاضی است. نتیجه گیری: تکنیک خود نظارتی توجه سبب افزایش توجه دانش آموزان در طول تکلیف میشود و عملکرد دانش آموزان را بهبود می بخشد.

کلیدواژه ها

اختلای یادگیری خاص، اختلال یادگیری ریاضی، خودنظارتی توجه، انتقال جایگاه اعداد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.