اثربخشی روان درمانی وجودی به شیوه گروهی بر عملکرد خانواده و کیفیت زندگی مادران کودکان تالاسمی ماژور

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: اولین کنگره ملی مشاوره توانبخشی ایران
  • کد COI اختصاصی: CRCI01_018
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده عارفه سپهرتاج

دانشجو کارشناسی ارشد، مشاوره خانواده، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران، تهران، ایران

مصطفی میرزااسماعیلی

دانشجو کارشناسی ارشد، مشاوره خانواده، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران، تهران، ایران

جواد خدادادی

استادیار، گروه مشاوره، دانشگاه علامه طباطبایی تهران، تهران، ایران

علی بهنام فر

کارشناسی ارشد، روانشناسی بالینی، دانشگاه آزاد بندرعباس، هرمزگان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: بیماری تالاسمی یک وضعیت جدی و محدود کننده زندگی و تهدید کننده حیات است. طول بیماری و دوره درمان، بستری شدن در بیمارستان و افزایش هزینه درمان، وضعیت روحی و آسیب های اجتماعی از جمله تنیدگی هایی می باشند که بر روی خانواده فرد مبتلا به بیماری تالاسمی و کیفیت زندگی آن ها تاثیر می گذارند. همچنین وقوع بیماری مزمن در یکی از فرزندان خانواده می تواند به عنوان یک بحران عملکرد طبیعی خانواده را با مشکل مواجه کند. پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی روان درمانی وجودی به شیوه گروهی بر کیفیت زندگی و عملکرد خانواده مادران کودکان تالاسمی ماژور اجرا شده است.روش: این مطالعه نیمه تجربی در مورد ۱۶ مادر کودک مبتلا به تالاسمی ماژور مراجعه کننده به مرکز بیماران خاص ابوریحان شهر بندرعباس در تابستان ۱۳۹۸ انجام یافته است. مادران به شیوه در دسترس انتخاب و در دو گروه ۸ نفره مداخله و شاهد قرار گرفتند. گروه مداخله هشت جلسه روان درمانی وجودی به شیوه گروهی را طی هشت هفته دریافت نمود. داده ها با استفاد از مقیاس سنجش عملکرد خانواده (FAD) و پرسشنامه کیفیت زندگی گردآوری شد. تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ۲۱ و با استفاده از تحلیل کوواریانس انجام یافت.یافته ها، نتایج تحلیل داده های پژوهش حاضر نشان داد پس از انجام مداخله، بین نمرات کلی و زیرمقیاس های عملکرد خانواده در گروه شاهد و آزمایش پس از درمان، تفاوت معناداری وجود داشت. همچنین نمره کیفیت زندگی پس از مداخله در همه ابعاد در گروه آزمایش بالاتر از گروه شاهد بود .(P< ./۰۰۱)نتیجه گیری، نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که روان درمانی وجودی به شیوه گروهی می تواند کارآیی خانواده و کیفیت زندگی مادران کودکان تالاسمی ماژور را بهبود بخشد.

کلیدواژه ها

عملکرد خانواده، کیفیت زندگی، رواندرمانیگروهی وجودی، تالاسمی ماژور، مادران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.