مدلسازی عوامل اثرگذار و اثرپذیر در توسعه منابع انسانی بخش دولتی استان کرمان در ۱۴۰۴
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی، دوره: 10، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_PUBL-10-4_004
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 263
نویسندگان
دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان، کرمان، ایران
دانشیار، گروه مدیریت دولتی، دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران
چکیده
هدف: برای توسعه منابع انسانی نیاز به مدل توسعه منابع انسانی است. در بسیاری از پژوهشها مدل از سوی پژوهشگر ارائه میشود اما نوع ارتباط بین متغیرها و نحو تعامل آنها مشخص نیست. بدین منظور هدف از این پژوهش، تعیین متغیرهای اثرگذار و اثرپذیر و نیز شناسایی متغیرهای کلیدی در مدل توسعه منابع انسانی بخش دولتی استان کرمان است.طراحی/روششناسی/رویکرد: ازآنجایی که پژوهشگر دادههای خود را بر اساس نظر خبرگان این حوزه گردآوری میکند، روش پژوهش توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را خبرگان منابع انسانی بخش دولتی استان کرمان تشکیل میدهند که هم در حوزه منابع انسانی مشغول به کار و هم دارای تجربه کافی در بخش دولتی هستند. روش نمونهگیری گلوله برفی است، تعداد ۱۲ نفر خبره در این پژوهش شرکت داشتند و دادههای حاصل از پرسشنامه با استفاده از تکنیک دیمتل فازی مورد تحلیل قرار گرفته است.یافتههای پژوهش: یافتههای حاکی از آن است که متغیرهایی نظیر سیاست جذب و انتصاب درست، اقدامات مدیریت منابع انسانی، رشد ارزشهای اخلاقی، نظام ارزیابی عملکرد، اثربخشی، رشد و توسعه فردی و اختصاص بودجه مناسب نقش کلیدی در مدل توسعه منابع انسانی استان کرمان دارند. به عبارتی دیگر، متغیرهای مذکور در شبکهای از روابط با متغیرهای هم مرحله خود از تعامل بالاتری برخوردار هستند.محدودیتها و پیامدها: در این پژوهش دسترسی به خبرگان توسعه منابع انسانی استان کرمان محدود بود و تنها از طریق معرفان (روش گلولهبرفی) پژوهشگران خبرگان خود را شناسایی نمودند.پیامدهای عملی: سعی بر آن بوده که مدل از وضوح و روشنی لازم برخوردار باشد تا آن جنبه اجرایی در بخش دولتی استان کرمان برای تمامی مدیران این استان را داشته باشد.ابتکار یا ارزش مقاله: در این پژوهش همان طور که انتظار میرفت، برای هر اقدام در حوزه علوم انسانی، نیاز به در نظر آوری متغیرهای متعدد است. افزون بر این، حضور متغیرهای متعدد دشواری را برای درک نحوه ارتباط آنها به وجود میآورد که در این پژوهش سعی بر آن بود تا از طریق اتخاذ روش مناسب، مدل از روشنی لازم برخوردار شود و از پیچیدگی بکاهد.کلیدواژه ها
توسعه منابع انسانی, عوامل اثرگذار و اثرپذیر, استان کرمان, بخش دولتی, دیمتل فازیاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.