سنجش سطح توسعه پایدار با کاربرد شاخص توسعه انسانی (مطالعه موردی: استان های شمال غرب کشور)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه توسعه پایدار محیط جغرافیایی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_EGSDE-1-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویا آل عمران

گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران

فرزاد رحیم زاده

گروه اقتصاد و حسابداری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران

سیامک شکوهی فرد

گروه اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران

چکیده

مناطق مرزی در حیات اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشورها نقشی اساسی ایفا می­کند. بنا به دلایل متعدد این مناطق در مقایسه با سایر نقاط کشور، سطح توسعه یافتگی پایین­تری داشته و این امر توجه و برنامه­ریزی بیشتری را برای توسعه این استان­ها می­طلبد. اولین گام در بهبود وضعیت استان­های مرزی، تعیین سطح توسعه­یافتگی این استان هاست. در این راستا، شاخص توسعه انسانی، در حال حاضر، قابل قبول­ترین ابزار برای اندازه گیری رفاه و توسعه اقتصادی بوده و محاسبه این شاخص برای شناخت و تحلیل وضعیت رفاهی استان­های مرزی ضروری به نظر می­رسد. بنابراین، این مطالعه با هدف سنجش و مقایسه سطح توسعه یافتگی استان­های شمال­غرب کشور با استفاده از شاخص توسعه انسانی انجام شده تا بتواند سطح مولفه­هایی از قبیل درآمد، آموزش و بهداشت را در استان­های مذکور بسنجد. برای این کار، شاخص توسعه انسانی با استفاده از داده های سال­های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۳ برای استان­های مرزی شمال­غرب کشور محاسبه شده و سطح توسعه یافتگی آنها تعیین شده است. نتایج تحقیق نشان می­دهد که استان آذربایجان شرقی به لحاظ شاخص­های آموزشی، بهداشتی و درآمدی در مقایسه با سایر استان­ها وضعیت مطلوب­تری داشته و شاخص توسعه انسانی بالاتری نسبت به آنها دارد. استان کردستان نیز از حیث شاخص­های مذکور بدترین وضعیت را داشته و پایین­ترین سطح توسعه انسانی را داراست. همچنین شاخص توسعه انسانی محاسبه شده نشان داد که استان­های مورد مطالعه از سطح توسعه یافتگی متوسط برخوردار بوده و شاخص توسعه انسانی آنها بین ۵/۰ و ۸/۰ می­باشد. همچنین نتایج حاکی از صعودی بودن روند شاخص توسعه انسانی در تمام استان­ها در بازه زمانی مورد مطالعه است.

کلیدواژه ها

آموزش, استان های شمال غرب کشور, بهداشت, درآمد, شاخص توسعه انسانی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.