فرایند طراحی: از ایده تا عرضه بر اساس تفکر تاملی و سبکهای یادگیری در هنرجویان معماری

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله صفه، دوره: 31، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SOFEH-31-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 563
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد کاروان

استادیار دانشکده هنر و معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان

چکیده

طراحی معماری یکی از برنامه های درسی هنرجویان معماری است که در سطوح متفاوتی تدریس می شود و شناسایی عوامل و متغیرهای موثر بر طراحی هنرجویان را می طلبد. اندیشمندان ازجمله متغیرهای تاثیرگذار بر روند و شیوه طراحی را تفکر و سبک های یادگیری فراگیران می دانند. هدف در پژوهش حاضر بررسی رابطه تفکر تاملی و سبک های یادگیری با توانایی طراحی هنرجویان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی  همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه هنرجویان رشته نقشه کشی معماری هنرستان های پسرانه (سال تحصیلی ۱۳۹۸-۱۳۹۹) در شهر همدان بود. نمونه مورد نظر در همدان تعداد ۱۲۰ هنرجوی در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسش نامه سنجش تفکر تاملی کمبر و لیونگ در چهار مولفه عادی شدن، فهمیدن، تاملی، و انتقادی و پرسش نامه سبک یادگیری کلب در چهار مولفه سبک یادگیری واگرا، هم گرا، جذب کننده و انطباق یابنده و آزمون ارزیابی طراحی محقق ساخته بر اساس کتاب درسی رشته نقشه کشی معماری بود. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام) تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان دادند که بین تفکر تاملی و میزان توانایی طراحی هنرجویان رابطه وجود دارد؛ به عبارتی با تفکر تاملی و توانایی فکری می توان به پیش بینی خوبی برای طراحی معماری دست یافت. همچنین توانایی طراحی و قدرت ترسیم با نوع و سبک یادگیرنده بخصوص سبک یادگیری واگرا ارتباط دارد. بر  اساس نتایج پژوهش پیشنهاد می شود، جهت تربیت و آموزش هنرجویان معماری در زمینه قدرت ایده سازی و نهایتا عرضه و نمایش یک طرح نهایی به زمینه فرایندهای شناختی ازجمله تفکر و سبک یادگیری توجه جدی شود. به این معنی که تدوین کتب درسی به گونه ای باشد که پردازش ذهنی و آموزش تفکر و شیوه یادگیری را در بر داشته باشد.

کلیدواژه ها

تفکر تاملی, سبک یادگیری, فراوردههای طراحی, فرایند طراحی, هنرجویان معماری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.