ارزیابی خطر مهاجم شدن گونه غیربومی (Coptodon zillii (Gervais, ۱۸۴۸ در تالاب انزلی با استفاده از مدل AS - ISK

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 18، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-18-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 368
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدداریوش مقدس

گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم ها، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

اصغر عبدلی

گروه تنوع زیستی و مدیریت اکوسیستم ها، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

بهرام حسن زاده کیابی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم و فناوری زیستی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

حسین رحمانی

گروه شیلات، دانشکده علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، مازندران، ایران

چکیده

سابقه و هدف: معرفی عمدی یا سهوی گونه ­های ماهیان غیربومی به اکوسیستم ­های طبیعی کشور به ­دنبال تامین هدف­ های آبزی پروری، پرورش ماهیان زینتی و کنترل زیستی بوده است. برخی از این ماهیان غیربومی در محیط ­های آبی طبیعی و مزرعه­ های پرورش ماهی مهاجم شده و پتانسیل آن را دارند که پیامدهای اقتصادی و اکولوژیکی قابل توجه­ی را به ­دنبال داشته باشند. از طرفی ریشه­ کنی گونه ­های ماهیان غیربومی بویژه در محیط­ های طبیعی بزرگ، غیرممکن یا بسیار پرهزینه است. در همین راستا، استفاده از مدل­ هایی که قابلیت شناسایی و غربال گری گونه­ های غیربومی که پتانسیل مهاجم شدن در زیستگاه­ های معرفی شده را دارند در حال افزایش است. هدف این پژوهش، ارزیابی پتانسیل مهاجم شدن گونه ماهی تیلاپیای شکم قرمز Coptodon zillii در صورت ورود به تالاب بین ­المللی انزلی است. مواد و روش ­ها: از مدل غربال گری تهاجمی گونه های غیربومی آبزی۱ برای ارزیابی مهاجم شدن احتمالی تیلاپیای شکم قرمز در صورت معرفی استفاده شده است. این مدل قادر است گونه ­های آبزی غیربومی از جمله ماهیان غیربومی را با توجه به حد آستانه منطقه ارزیابی در دو گروه مهاجم یا غیرمهاجم احتمالی قرار دهد. همچنین تطابق اقلیمی بین گستره بومی تیلاپیای شکم قرمز و تالاب انزلی با سیستم اقلیمی کوپن-گایگر۲ و نرم افزار کلایمچ۳ انجام شده است. در ارزیابی تغییرات اقلیم در مدل AS - ISK از سناریوی احتمالی تغییر اقلیم آینده بر اساس مطالعات مربوطه موجود استفاده شده است. نتایج و بحث: خروجی ارزیابی با مدل AS - ISK عدد خطر ۴۴ بود که بالاتر از ۷۵/۱۱ حد آستانه مدل برای تالاب انزلی بوده و بیانگر بالا بودن پتانسیل مهاجم شدن تیلاپیای شکم قرمز در صورت ورود به تالاب انزلی است. همچنین تطابق اقلیمی بین زیستگاه اصلی تیلاپیای شکم قرمز و تالاب انزلی با استفاده از سیستم اقلیمی کوپن-گایگر بالا بود و حداقل یکی از زیستگاه­ های بومی تیلاپیای شکم قرمز در این سیستم در طبقه اقلیمی مشابه با تالاب انزلی قرار دارد. خروجی مدل Climatch برای این گونه ۰.۸۷ به­ دست آمد که نشان دهنده تطابق بالای اقلیمی بین گستره بومی این گونه و منطقه ارزیابی – تالاب انزلی - بود. ارزیابی تغییرات اقلیم مدل AS - ISK در نتیجه نهایی ارزیابی، اثر افزایشی داشت. فاکتورهایی که در نتیجه ارزیابی تیلاپیای شکم قرمز بیشترین تاثیر را داشتند شامل تطابق اقلیمی، تغییر اقلیم احتمالی، ویژگی ­های زیست شناختی و وضعیت مهاجم شدن آن در دیگر منطقه­ های خارج از گستره بومی ­اش بودند. مقایسه نتایج استفاده از این مدل برای گونه غیربومی تیلاپیای شکم قرمز در تالاب انزلی و چند منطقه دیگر در کشورهای همسایه نشان داد که این گونه غیربومی در این منطقه ­ها هم از پتانسیل بالای مهاجم شدن برخوردار بود. نتیجه ­گیری: با توجه به اینکه گونه ­های ماهیان غیربومی همواره مورد توجه برای توسعه آبزی پروری در کشور هستند. برای اجتناب از پیامدهای زیانبار محیط زیستی یک ابزار ارزیابی سریع نیاز است. ارزیابی پتانسیل مهاجم شدن گونه ­های ماهیان غیربومی با مدل AS -ISK می ­تواند برای پیش ­بینی پتانسیل مهاجم شدن ماهیان غیربومی در حوضه آبریز تالاب انزلی و دیگر منطقه ­ها به­ منظور کمک به مدیران حفاظت، تصمیم ­گیران و سیاست گذاران طرح ­های آبزی پروری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

ارزیابی خطر, AS - ISK, گونه مهاجم, تیلاپیای شکم قرمز, تالاب انزلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.