اثر بالقوه تغییرات اقلیمی بر توزیع نیوت کوهستانی خال زرد (Neurergus derjugini (Nesterov, ۱۹۱۶

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه علوم محیطی، دوره: 19، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJS-19-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم ملکوتیان

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

مظفر شریفی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

سمیه ویسی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران

چکیده

سابقه و هدف: تغییر اقلیم یکی از بزرگترین تهدیدها برای تنوع زیستی است و می­تواند منجر به تغییر توزیع گونه­ها و افزایش خطر انقراض جمعیت­هایی شود که قادر به سازگاری با محیط­های جدید و یا جابجایی به زیستگاه­های مناسب نیستند. در مطالعه حاضر، مطلوبیت زیستگاه برای نیوت کوهستانی خالزرد (Neurergus derjugini) با هدف شناسایی زیستگاه­های مطلوب فعلی، پیش­بینی گسترش یا انقباض محدوده توزیع گونه تحت تاثیر سناریوهای اقلیمی آینده و تعیین اصلی­ترین متغیرهای اقلیمی تاثیرگذار مدل­سازی گردید. مواد و روش ها: گونه مورد مطالعه تاکنون از ۵۷ نهر، چشمه و آبراه­های تولید مثلی در محدوده کوهستان زاگرس در غرب ایران و شرق عراق براساس مندرجات در مطبوعات علمی گزارش شده است. در پژوهش حاضر توزیع گونه با استفاده از روش بیشینه آنتروپی[i] برای زمان حال و آینده (۲۰۵۰ و۲۰۷۰) تحت دو سناریوی خفیف (RCP۲.۶) و شدید (RCP۸.۵) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج و بحث: براساس نتایج به­دست آمده میزان بارش در مرطوب­ترین دوره (BIO۱۳)، بیشترین درصد مشارکت برای پیش­بینی توزیع گونه را نشان داد. مقایسه وسعت منطقه­های مطلوب در شرایط کنونی و تحت شرایط اقلیمی آینده نشان می­دهد که مساحت زیستگاه­های مطلوب برای نیوت خالزرد تحت سناریوی خفیف(RCP۲.۶)  در سال ۲۰۷۰ کاهش چشم­گیری نخواهد داشت و حتی در سال ۲۰۵۰ افزایش مساحت مشاهده گردید. در حالیکه مساحت زیستگاه­های مطلوب در سال ۲۰۷۰ تحت سناریوی شدید(RCP۸.۵)  کاهش قابل توجهی (بیش از ۵۰ درصد) را نشان داد.  نتایج مدل از این فرضیه پشتیبانی می­کند که با توجه به تغییرات اقلیمی آینده چه­بسا محدوده توزیع گونه در پناهگاه­های واقع در مرکز و جنوب محدوده توزیع با حرکت به سمت ارتفاعات بالاتر حفظ خواهد شد. نتیجه گیری: یافته­ های به­دست آمده از مطالعه جاری، از این فرضیه که پناهگاه­های اقلیمی زاگرس در حفاظت از جمعیت­های منزوی و همچنین زیستگاه­های مناسب مورد نیاز آن­ها طی دوره تغییرات اقلیمی نقش برجسته­ای دارد، پشتیبانی می­کند.

کلیدواژه ها

MaxEnt, Neurergus derjugini, تغییرات اقلیمی, مدل سازی, متغیرهای اقلیمی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.