مقایسه معیارهای تشخیص شرکت های درمانده مالی با استفاده از رگرسیون لجستیک و روش های هوش مصنوعی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله چشم انداز مدیریت مالی، دوره: 10، شماره: 29
  • کد COI اختصاصی: JR_FINANC-10-29_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 212
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا علی اکبرلو

کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه ارومیه، ارومیه ایران.

غلامرضا منصورفر

دانشیار گروه حسابداری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

فرزاد غیور

استادیار گروه حسابداری، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران.

چکیده

در محیط رقابتی امروز و با تغییرات شرایط بازارها، احتمال درماندگی مالی شرکت ها افزایش یافته است. در این شرایط افراد، شرکت های سرمایه گذار و سازمان های مالی تلاش زیادی برای اطلاع از وضعیت فعلی و آتی شرکت های سرمایه پذیر در جهت محافظت از سرمایه خود انجام می دهند. ارزیابی و تشخیص صحیح وضعیت مالی شرکت ها و همچنین پیش بینی وضعیت مالی آتی آن ها نیازمند استفاده از معیارهای کارآمد با احتمال خطای کمتر است؛ بنابراین هدف این پژوهش رتبه بندی معیارهای منتخب در شناسایی بهتر شرکت های درمانده مالی است. بدین منظور پس از بررسی و شناسایی پرکاربردترین معیارها و مدل های تشخیص شرکت های درمانده، با استفاده از آن ها شرکت های درمانده «بورس اوراق بهادار تهران» طی سال های ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۶ از شرکت های غیردرمانده (سالم) تفکیک و با استفاده از نتایج حاصل از رگرسیون لجستیک و روش های هوش مصنوعی و معیارهای ماده ۱۴۱ قانون تجارت ایران، آلتمن (۱۹۶۸)، آلتمن (۱۹۹۵) و آسکویت و همکاران (۱۹۹۴) مقایسه شدند. نتایج نشان داد در دوره مورد ­بررسی و در شرایط حاکم بر شرکت های ایرانی مستقر در «بورس اوراق بهادار تهران»، معیار آسکویت و همکاران (۱۹۹۴)، بهترین روش برای شناسایی شرکت های درمانده مالی است و معیارهای آلتمن (۱۹۹۵)، ماده ۱۴۱ قانون تجارت ایران و آلتمن (۱۹۶۸) در اولویت های بعدی از لحاظ شناسایی شرکت های درمانده قرار گرفتند.

کلیدواژه ها

معیارهای تشخیص درماندگی, رگرسیون لجستیک, روش های هوش مصنوعی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.