تبیین ویژگی های دوره گذار دانشگاه از نسل دوم به نسل سوم مطالعه موردی: یکی از دانشگاه های فنی-مهندسی کشور

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 302
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد نامنی

رئیس گروه برنامه ریزی و مطالعات راهبردی دانشگاه علم و صنعت ایران.

چکیده

هدف: هدف اصلی از این پژوهش، تعریف و تبیین ویژگی ها و الزامات دوره گذار از نسل دوم به نسل سوم برای یکی از دانشگاه های طراز اول حوزه فنی-مهندسی کشور و تعیین شاخص های کلیدی برای پایش عملکرد آن در طول این دوره بود. ارائه الگویی که بتواند برای دانشگاه های مشابه، در تعریف و طی کردن دوره گذار، مورد استفاده قرار گیرد هدف بعدی این پژوهش به شمار می رود.مواد و روش ها: روش پژوهش از نوع مطالعات موردی بوده که به شیوه میدانی و براساس الگوی پیشنهادی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به دانشگاه ها به اجرا درآمده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه، بالغ بر ۴۰۰ نفر بوده است. جامعه نمونه در مرحله پیمایشی پژوهش، شامل ۶۷ نفر از اعضای هیات علمی منتخب بوده که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بوده اند. اعضای منتخب در ۶ کمیته تخصصی سازماندهی شده و به صورت کاملا میدانی در فرایند پژوهش، مشارکت داده شدند.بحث و نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان داد که تحول دانشگاه نسل دوم به نسل سوم مستلزم طی کردن یک دوره حدودا ۱۰ ساله می باشد که به دوره گذار معروف است. تهیه و تامین زیر ساخت های لازم اعم از زیرساخت های نرم از قبیل طراحی فرایندها، تدوین دستورالعمل ها و آیین نامه ها و زیرساخت های سخت از قبیل تامین فضاهای فیزیکی لازم به همراه فرهنگ سازی در بین اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان مهم ترین وظایف مدیریت در دوره گذار به شمار می رود. هم چنین محرز گردید که گرچه مشخصه های کارآفرینی و تجاری سازی دستاوردهای علمی، برجسته ترین ابعاد یک دانشگاه نسل سوم به حساب می آیند اما توانمند شدن دانشگاه در تبدیل دانش به فناوری و جایابی مناسب دانشگاه در زنجیره ها و شبکه های ارتباطات و همکاری های علمی بین المللی، ابعاد نسبتا پررنگ تر از هویت دانشگاه در دوره گذار را شکل می دهند و لذا ضروری است که سهم قابل توجهی از فهرست شاخص های پایش عملکرد در دوره گذار به حوزه های یاد شده اختصاص یابد.

کلیدواژه ها

پایش عملکرد, تجاری سازی, دوره گذار, کارآفرینی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.