الگوی برنامه درسی مبتنی بر صبر در دوره ابتدایی براساس آموزه های اسلامی با بهره گیری از تکنیک دلفی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی در نظام های آموزشی، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_MPES-14-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

گلستان صیاح کوکیانی

دانشجوی دکتری گروه علوم تربیتی، رشته فلسفه تعلیم و تربیت، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

حمید ملکی

دانشیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

محمدرضا سرمدی

استاد گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

مهران فرج اللهی

استاد گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

طاهر محبوبی

استادیار گروه علوم تربیتی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه پیام نور، بوکان، ایران

چکیده

هدف: از آموزه های بسیار مهم دینی که در پیشگیری و درمان آسیب های روحی روانی دانش آموزان نقش بسزایی دارد، صبر و بردباری است. توجه فراوان قرآن به صبر به خاطر ارزش دینی و اخلاقی است. صبر هم یک ضرورت دنیوی است و هم یک ضرورت دینی و سبب رشد و تعالی و تکامل انسان می شود. در همین راستا، این پژوهش با هدف تدوین الگوی مبتنی بر صبر در دوره ابتدایی براساس آموزه های اسلامی با بهره گیری از تکنیک دلفی انجام پذیرفته است.مواد و روش ها: روش پژوهش ترکیبی، شامل تحلیل اسنادی و تکنیک دلفی می باشد. در بخش تحلیل اسنادی منابع و آموزه های اسلامی مرتبط از جمله؛ قرآن و نهج البلاغه و مقالات در دسترس مورد تحلیل و بررسی قرار گرفتند. در بخش تکنیک دلفی جامعه آماری شامل اساتید، دانشجویان دکتری و اعضای هیات علمی دانشگاه ها با رشته تحصیلی مرتبط که تعداد ۳۱ نفر (۳۱ نفر اشباع داده ها) و به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای تعیین اعتبار از راهبرد بازبینی مشارکت کنندگان و بازبینی متخصصان استفاده شده است. به این منظور کدگذاری تحلیل در اختیار سه پژوهشگر قرار گرفت که ضریب توافق ۸۹/۰ برآورد شد.بحث و نتیجه گیری: یافته های پژوهش نشان داد که در بخش تحلیل اسنادی ۴۵ کد از قرآن، نهج البلاغه و مقالات و اسناد و مدارک علمی استخراج شد. در ادامه و بعد از تحلیل محتوی اسنادی، کدهای مستخرج شده ادغام و در قالب یک پرسشنامه برای اجرای تکنیک دلفی آماده شد. بر این اساس از ۴۵ شاخص  حاصل از تحلیل محتوی با روش دلفی ۴۲ شاخص کلیدی و در ۴ مولفه ها باقی ماندند. ۴ مولفه به ترتیب شامل؛ مولفه هدف ۲۱ شاخص، محتوی ۸ شاخص، روش۷ شاخص و ارزشیابی ۶ شاخص می باشد و در نهایت الگوی مبتنی بر صبر در دوره ابتدایی براساس آموزه های اسلامی تدوین شد. این الگو زمینه های رشد و تعالی انسان از یک سو و مقاومت در برابر مسایل و مشکلات پیش روی را برای دانش آموزان فراهم می آورد بنابراین اجرای این مدل برای دوره ابتدایی توصیه می شود.

کلیدواژه ها

آموزه های اسلامی, الگوی مبتنی بر صبر, دوره ابتدایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.