بررسی قدرت پدافند سایبری نیروهای مسلح با روش برنامه ریزی مبتنی بر سناریو

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه آینده پژوهی دفاعی، دوره: 6، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_DFSR-6-20_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجتبی رمضان زاده

دانشجوی دکتری امنیت سایبر، دانشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

مجید غیوری ثالث

استادیار دانشگاه امام حسین علیه السلام(ع)

علی محمد احمدوند

استادیار دانشگاه امام حسین علیه السلام(ع)

محسن آقایی

استادیار دانشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

ابراهیم نظری فرخی

استادیار دانشگاه افسری امام علی علیه السلام(ع)

چکیده

شناخت صحیح و ورود به موقع در عرصه­ های نوین دفاعی، همواره یکی از دغدغه ­های طراحان و بازیگران حوزه جنگ های سایبری است. ارزیابی قدرت سایبری و شناخت نقاط ضعف و آسیب­ پذیری­ ها به منظور پیشگیری از غافلگیری در عرصه جنگ­ های آینده از اهمیت بسزایی برخوردار است. در پژوهش حاضر، با نگاهی جامع و آینده نگرانه، ابعاد و مولفه های قدرت سایبری در بعد پدافند سایبری نیروهای مسلح مطالعه و سناریوهایی برای ارزیابی قدرت سایبری نیروهای مسلح، ارائه گردید. هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی قدرت سایبری نیروهای مسلح در بعد پدافند سایبری است. جامعه آماری شامل ۲۰ نفر از خبرگان حوزه سایبر نیروهای مسلح است. نوع پژوهش، کاربردی است. روش پژوهش با استفاده از رویکرد آینده پژوهی و مبتنی بر روش سناریو، انجام شده است. نتیجه آنکه رویکرد پدافند سایبری دارای مولفه های چهار­گانه شامل: بستر پدافندی، دیپلماسی سایبری، عامل انسانی و افزارها است. همچنین، مولفه عامل انسانی، از اولویت بالاتری نسبت به سایر مولفه ها برخوردار است. پیشنهاد می ­شود، معاونت فاوای نیروهای مسلح، نسبت به ارزیابی قدرت سایبری با تاکید بر بعد آفند سایبری و در قالب پژوهشی مجزا، اقدام نماید.

کلیدواژه ها

قدرت سایبری, پدافند سایبری, جنگ آینده, آینده پژوهی, سناریو, نیروهای مسلح

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.