تخمینخصوصیات جریان در رودخانه های فصلی در اثر ایجاد بندهای تأخیری بوسیله نرم افزار Hec-Ras

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: هفتمین سمینار بین المللی مهندسی رودخانه
  • کد COI اختصاصی: IREC07_162
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1641
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نادرقلی ابراهیمی

دانشجوی دکتری سازه های آبی دانشگاه شهید چمران اهواز

علی اکبر داودی راد

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

محمود امیدی

کارشناس اداره کل هواشناسی استان مرکزی

چکیده

هر چند عوامل موثر در شکل دهی یک آبراهه طبیعی , جریان آب و شکل بستر رودخانـه را نمـی توان به طور کلی و کامل کنترل نمود ولی می توان با اجرای یکسری عملیات حفاظتی ( کـف بنـدها و شـیب شکن ها ) تا حدود زیادی آن را کنترل نمود . در رودخانه های کوهستانی این کنترل با کـاهش شـیب طـولی رودخانه و افزایش پتانسیل بارکف انجام می شود . بطوری که کنترل شیب و تراز کف بستر و پروفیل سـطح آب باعث رسیدن به شیب تعادلی و یا جلوگیری از فرسایش و رسوب گذاری گردد . مقاله حاضر قسمتی از نتایج یک طرح تحقیقاتی است . این طرح بـه منظـور ک نتـرل فرسـایش آبراهه و حفاظت از درختان گردوی کاشته شده در بستر و سواحل آبراهه در برابر جریانهای سیلابی , تعدیل دبی حداکثر سیلابی و ساماندهی موضعی آبراهه اجرا شده است . در این پروژه ۱۲ بند کوچـک گـابیونی در فواصل و ارتفاع های مختلف و به صورت متوالی در بازه ای به طول ۳ کیلومتــــر در رودخانه فصلی آهودره شهرستان خمین احداث و با استفاده از نـرم افزار Hec-Ras تأثیر اجرای این سازه ها بر روی پارامترهای هیدرولیکی بررسی گردید . با توجه به آمار و اطلاعات مختلف پایش شده از رودخانه و به کمـک نـرم افـزار Hec-Rasمی توان به اثر ات هیدرولیکی ناشی از اجرای بندهای گابیونی پی برد . شاید بتوان بیشتریـــن اثرات را در تغییر پروفیل سطح آب , سرعت , نیروی برشی و قدرت جریان یافت . نتایج مویــد این است که پروفیل سطح آب قبل و بعد از ایجاد بندها کاملاً متفاوت می باشد , کاهش سرعت در محدوده بنـدها باعـ ث تغییر عــدد فــــرود ( نمایه رژیم جریان ) شـــده است , عمق هیدرولیکی جریان , نیـروی برشـــــی و قدرت جریان محدوده بندها کاهش و در دبی های بیشتر افزایش می یابد .

کلیدواژه ها

رودخانه های فصلی , بندهای تأخیری , نرم افزار , Hec-Ras پارامترهای هیدرولیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.