تاثیر سیاست پولی بر شکنندگی بازار پول در اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 303
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا رضائی

دانشجوی دکتری گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران.

حمید شهرستانی

استاد گروه اقتصاد دانشگاه اوهایو، اهایو، امریکا

کامبیز هژبرکیانی

استاد گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران، ایران

محسن مهرآرا

استاد گروه اقتصاد دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

بعد از بحران مالی ۲۰۰۸، مشخص گردید که یکی از دلایل اصلی آسیب پذیری و بی ثباتی بازارهای مالی، سیاست های پولی بوده است.  این مقاله در همین راستا، به بررسی پویاییهای تاثیر سیاست پولی بر شکنندگی بازار پول در دوره ۱۳۹۵:۴-۱۳۷۰:۱ در ایران پرداخته است. در این مطالعه،  ابتدا شاخصی برای شکنندگی بازار پول ایران استخراج گردیده و در ادامه اثر سیاست پولی بر این شاخص مورد بررسی قرار گرفته است. برای نشان دادن عملکرد سیاست پولی از سه متغیر نرخ سود حقیقی موزون، نرخ رشد پایه پولی و نرخ ذخیره قانونی  به عنوان ابزار سیاست پولی استفاده شده است. نتایج تابع عکس العمل آنی نشان می دهد که افزایش نرخ سود حقیقی باعث کاهش شکنندگی بازار پول می شود و دو ابزار دیگر تاثیری بر شکنندگی بازار پول ندارد.  نتایج تجزیه واریانس نیز بیانگر این است که سهم ابزارهای پولی در توضیح دهندگی تغییرات شکنندگی بازار پول در کوتاه مدت و میان مدت ناچیز و برای هر کدام کمتر از ده درصد است هرچند نرخ سود حقیقی از بقیه بیشتر است. در نتیجه می توان گفت سلطه مالی و شبه مالی دولت و انجماد حجم قابل توجهی از دارایی های بانک های تجاری، سیاست پولی اثر قابل توجهی بر شکنندگی بازار پول ندارد.

کلیدواژه ها

سیاست پولی, شکنندگی مالی, بازار پول, الگوی خود رگرسیونی برداری ساختاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.