تحلیل اثرات رفاهی آزادسازی تجاری با رویکرد الگوی تعادل عمومی محاسبه پذیر چند منطقه ای: مورد مطالعه ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و الگو سازی ( اقتصاد سابق)، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOJ-11-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی نجاتی

استادیار گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

مجتبی بهمنی

استادیار گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

عبدالمجید جلایی

استاد گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

یاسر بلاغی اینالو

دانشجوی دکتری گروه اقتصاد دانشکده مدیریت و اقتصاد دانشگاه شهید باهنر، کرمان، ایران

چکیده

تحلیل اثرات رفاهی موافقت نامه تجاری ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا می تواند امری مفید در تصمیم گیری های اقتصادی باشد، از این رو، هدف پژوهش حاضر، بررسی آثار رفاهی کاهش تعرفه های وارداتی بین ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است. بدین منظور، از الگوی پروژه تحلیل تجارت جهانی (GTAp )، نسخه۱۰ پایگاه داده های آن و بسته نرم افزاری RunGTAP استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که حذف کامل تعرفه های وارداتی بین کشور ایران و اعضای اتحادیه اوراسیا، اثرات رفاهی معناداری بر مناطق روسیه، ایران و قزاقستان ایجاد می نماید و رفاه اندکی عاید مناطق ارمنستان و قرقیزستان می شود. همچنین، تفکیک اثرات رفاهی در ایران نشان دهنده آن است که بیشترین تاثیر مثبت بر رفاه ایران، مربوط به کاهش تعرفه های وارداتی روسیه از ایران و همچنین کاهش تعرفه های وارداتی ایران از روسیه است و بیشترین تاثیر منفی بر رفاه ایران مربوط به کاهش تعرفه های وارداتی ایران از قزاقستان و کاهش تعرفه های وارداتی ایران از بلاروس است.

کلیدواژه ها

اتحادیه اقتصادی اوراسیا, پروژه تحلیل تجارت جهانی, ایران, تعرفه, موافقت نامه آزاد تجاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.