پایش تغییرات پوشش سطح زمین در راستای تخریب سرزمین (MODIS land cover product ۲۰۰۱-۲۰۱۳): محدوده ی جغرافیایی استان ایلام

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 11، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-11-1_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 252
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نورالله نیک پور

گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

صمد فتوحی

گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

حسین نگارش

گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده جغرافیا و برنامه ریزی محیطی، دانشگاه سیستان و بلوچستان، زاهدان، ایران

سیدزین العابدین حسینی

گروه منابع طبیعی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

شهرام بهرامی

گروه جغرافیا، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

مسئله­ی تخریب سرزمین یکی از مهم­ترین مشکلات زیست محیطی در سراسر جهان است. روش مطالعه بر پایه مطالعات میدانی و تجزیه و تحلیل تولیدات (MCD۱۲Q۱)MODIS landcover-۵۰۰m از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۳ با هدف پایش تغییرات پوشش سطح زمین در راستای تخریب سرزمین در استان ایلام صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد که (کد های۲، ۳، ۴، ۱۱، ۱۴ و ۲۵۵)، در طول دوره زمانی ۱۳ ساله در محدوده مورد مطالعه هیچ پیکسلی به خود اختصاص نداده اند. همچنین (کد های۱، ۵، ۶، ۸ و ۹) در کل دوره حداقل مقادیر سطوح پوششی و پیکسلی یعنی به ترتیب ۳، ۶، ۳۶، ۲۳ و ۱۳ پیکسل به خود اختصاص داده اند. همچنین سطوح آبی (کد صفر) در محدوده مورد مطالعه از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۳ دستخوش تغییرات افزایشی بسیار کمی بوده است. سطوح مربوط به مناطق شهری و مسکونی (کد۱۳) هیچگونه تغییری در آن مشاهده نشد. در نهایت کدهای (۷و۱۰و۱۲و۱۵) به ترتیب هر کدام ۵۶۴۴۲۴، ۸۹۵۳، ۴۷۰۳۰ و۴۴۳۵۲۰ پیکسل یعنی ۷۸/۹۹ درصد از سطح منطقه را پوشش داده اند. به طوری که جنگل های درختچه ای باز با مقدار ۵۶۴۴۲۴ پیکسل و مناطق فاقد پوشش گیاهی با ۴۴۳۵۲۰ پیکسل، بیشترین مقدار پوشش سطح زمین را در منطقه به خود اختصاص داده اند. به­طورکلی روند تغییرات سطوح بدون پوشش گیاهی در طول ۱۳ سال یک روند افزایشی را نشان می دهد. و این می تواند یک موضوع نگران کننده به لحاظ تخریب سرزمین باشد. که باید با جدیت مورد توجه قرار گیرد. در مقابل روند تغییرات پهنه های جنگلی درختچه های باز در طول دوره مورد مطالعه یک روند کاهشی (وسعت ۵۳%) را نشان می دهد. که در مقایسه با روند افزایشی سطوح فاقد پوشش گیاهی (۶۰/۴۱%) یعنی تخریب سرزمین در منطقه صورت گرفته است.

کلیدواژه ها

استان ایلام, پوشش زمین, تخریب سرزمین, سنسور مودیس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.