زمین شناسی، کانی شناسی و ژئوشیمی کانه زایی آتشفشان زاد غنی از آهن کبودان، شمال بردسکن، پهنه تکنار

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-10-4_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 319
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مجید قاسمی سیانی

گروه ژئوشیمی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

بهزاد مهرابی

گروه ژئوشیمی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران

کاظم قلی زاده

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

چکیده

ناحیه کانی­سازی آهن کبودان با عیار میانگین تقریبا ۴۵ درصد وزنی، در قسمتی از مجموعه واحد آتشفشانی-رسوبی سازند تکنار واقع شده و متشکل از رسوبات دگرگون شده و سنگ­های آتشفشانی و نفوذی اسیدی تا مافیک است. رخنمون­های سنگی محدوده مورد مطالعه شامل سنگ­های دگرگونی سازند تکنار است که مورد نفوذ توده­های آذرین نفوذی با سن نئوپروتروزوئیک پایانی قرار گرفته­اند. سازند تکنار شامل واحدهای میکاشیستی، واحدهای آتشفشانی داسیتی-ریولیتی و مجموعه­ای از توده­های نفوذی گرانیت-گرانودیوریت، متادیاباز تا متاگابرو-دیوریتی است. کانی­سازی هیپوژن به­ صورت لایه­ای، توده­ای و استوک­ورک رخ داده است. توالی پاراژنزی در بخش لایه­ای و توده­ای عبارتند از مگنتیت±هماتیت، پیریت، کالکوپیریت، اسفالریت و گالن بوده و بخش اعظم کانی­سازی توده­ای را مگنتیت تشکیل داده است. پیریت، کالکوپیریت و به مقدار کمتر مگنتیت مهم­ترین کانی­های بخش استوک­ورکی هستند. کانی­سازی مالاکیت و اکسیدهای آهن ثانویه به همراه سروزیت به صورت پرکننده درزه و شکستگی­ و زون­های سوپرژن تشکیل شده است. زوج عناصر سرب-روی، آنتیموان با آرسنیک، طلا و آهن و روی-منگنز دارای بیشترین ضریب همبستگی و زوج عناصر مس- منگنز، طلا- آهن و عنصر بیسموت با آنتیموان، آهن و نقره، ضریب همبستگی پایینی دارند. آپاتیت در بخش لایه­ای کانسار نیز در مطالعات الکترون مایکروپروب شناسایی شد که دارای ادخال­هایی از کانی­های حاوی عناصر نادر خاکی بود. براساس نتایج شیمی کانه مگنتیت، پاراژنز کانی­ها، دگرسانی، نوع کانی­سازی، پتروگرافی و ژئوشیمی، کانی­سازی در منطقه کبودان می­تواند در رده کانسارهای ماسیوسولفید غنی از مگنتیت قرار گیرد.

کلیدواژه ها

آتشفشان زاد, تکنار, ژئوشیمی, کانی سازی, کبودان- بردسکن, مگنتیت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.