مطالعه پتروفابریک و میکروتکنونیک سنگ های دگرگونی جنوب شرق فریمان به منظور بازسازی تحولات دگرگونی منطقه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-10-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 223
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته رنجبرمقدم

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

فریبرز مسعودی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران

مسعود همام

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

محمد محجل

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

گستره دگرگونی فریمان درجنوب شرق مشهد واقع شده است و شامل شیست های آندالوزیت دار با میان لایه هایی از آهک های تبلور مجدد یافته و کوارتزیت می باشد. واحدهای لیتولوژیکی مجاور این دگرگونی ها شامل مجموعه دگرگون شده کمپلکس سیبک می باشد. هدف از این مطالعه درک فرایند های دگرگونی و سرگذشت و تحولات دگرگونی در منطقه می باشد زیرا این منطقه یکی از شاخص ترین دگرگونی های نوع فشار پایین–حرارت بالا در ایران قلمداد می شود. با توجه به شواهد صحرایی و میکروسکوپی نظیر شیستوزیته و خطواره ها و ریزساختارهای موجود, دو مرحله دگرشکلی D۱ و D۲ طی رویدادهای دگرگونی اتفاق افتاده است. این شیست ها متحمل یک مرحله دگرگونی ناحیه ای دما بالا – فشار پایین در حد رخساره آمفیبولیت بالایی شده اند و سپس یک مرحله دگرگونی دما پایین دیناموترمال همراه با دگرشکلی در اثر جایگیری و بالا آمدن پوسته پایینی در شیست ها وکمپلکس مجاور آنها اتفاق افتاده است. به علاوه از شواهد چنین برمی آیدکه بعد از وقوع این رخداد شرایط تکتونیکی بسیار فعالی (نظیر زون های برشی) در منطقه حاکم شده و باعث دگرشکلی در این شیست ها و مجموعه سنگ های آذرین مجاور آن ها شده است. زمان بالا آمدگی و جایگیری نپ احتمالا بعد از کرتاسه بوده است. حرکات تکنونیکی گفته شده احتمالا با زمین درز سبزوار در ارتباط می باشد.

کلیدواژه ها

فریمان, جنوب شرق مشهد, شیست های آندالوزیت دار, دگرگونی ناحیه ای, دگرگونی دیناموترمال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.