محاسبه نرخ کوتاه شدگی با تحلیل هندسی- جنبشی دوپشته های خونیک (بخش شمالی زمین درز سیستان)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-8-3_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 356
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضوانه حمیدی

دانشگاه گلستان

محمودرضا هیهات

دانشگاه بیرجند

محمدمهدی خطیب

دانشگاه بیرجند

چکیده

دوپشته های منطقه خونیک در ۱۸ کیلومتری جنوب شهرستان قائن و از نظر زمین ساختی در بخش شمالی زمین درز سیستان قرار دارد. دوپشته خونیک در اثر عملکرد گسل امتدادلغز خونیک با طول ۶ کیلومتر و با سازوکار هندسی N۱۵۰/۷۳NE و ریک ۲۴NW تشکیل شده است. براساس برداشت ها و فراسنج های استفاده شده، دوپشته های خونیک از سه اسب (Horse) تشکیل شده اند که از سمت شمال خاور به جنوب باختر بر روی یکدیگر رانده شده اند (با توجه به جوان شدگی اسب ها). تحلیل تنش به دست آمده از برداشت های حاصل از گسل های موجود در اطراف و روی دوپشته روند شمال خاوری- جنوب باختری (۱σ=N۵۱/۱۳) و چین های اطراف دوپشته روند شمال خاور- جنوب باختری (۱σ=N۳۶/۱) هم­خوانی خوبی را نشان می دهد. با توجه به سطح محوری چین ها منطقه می توان دریافت که چین خوردگی های منطقه دارای رانشی به سمت شمال خاور هستند که با جهت رانش دوپشته خونیک هم­خوانی دارد (با توجه به پیش­بوم و پس بوم و جهت قرارگیری پشته ها). نرخ کوتاه شدگی محاسبه شده با استفاده از فرا سنج های مورد استفاده، معادل ۵۷ درصد (۵/۱۹۶ متر) بر روی دوپشته های خونیک نشان می دهد که با مقدار به دست آمده از مدل سازی آزمایشگاهی (۴۸ درصد) هم­خوانی خوبی دارد. با توجه به اطلاعات به دست آمده، دوپشته خونیک از مدل break back تبعیت می کنند.

کلیدواژه ها

دوپشته, خونیک, زمین درز سیستان, پیش بوم, break back

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.