مقایسه روش های روزگن و استیل رود در طبقه بندی رودخانه های کوهستانی، مطالعه موردی البرز شمالی، حوضه آبریز لاویج

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-6-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 159
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اسماعیلی

استادیار گروه جغرافیا دانشگاه مازندران

محمدمهدی حسین زاده

دانشیار دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

رودها سیستم های طبیعی پیچیده ای هستند و طبقه بندی رود می تواند درک بهتری از مطالعه ی فرایندها و اشکال رود فراهم آورد. دراین تحقیق حوضه آبریز لاویج رود در البرز شمالی با استفاده از روشهای روزگن و استیل رود طبقه بندی شدند. چهارچوب استیل رود دارای چهار مرحله است که در این مقاله فقط مرحله اول مورد توجه قرار گرفته است. در مرحله یک چهارچوب استیل رود ویژگی و رفتار رود ارزیابی می شود. هر استیل رود براساس چهار معیار کلیدی موقعیت دره، الگوی فضایی کانال، واحدهای ژئومورفیک و بافت مواد بستر شناسایی می شود. هم چنین با روش روزگن و براساس متغیرهای ژئومورفیک نسبت حفردره، شیب، نسبت پهنا به عمق، سینوسیته و اندازه ذرات رسوبی کانال، رودخانه لاویج مورد بررسی قرارگرفت. براساس روش استیل رود، هشت استیل در حوضه آبریز لاویج شناسایی شدند که عبارتند از: ۱- در موقعیت دره ای محدود استیل های سرآب پرشیب، گلوگاه، محدود با کرانه لغزشی و محدود با دشت سیلابی اتفاقی و کوچک ۲- در موقعیت دره ای نسبتا محدود دو استیل رود با سینوسیته کم و دشت سیلابی ناپیوسته و استیل رود نسبتا محدود با دشت سیلابی ناپیوسته و تحت کنترل سنگ بستر و ۳- در موقعیت دره ای به صورت جانبی نامحدود یا آبرفتی دو استیل رود پرشده- فروسایی شده و پرانرژی با بستر گراولی شناسایی شدند. در سیستم طبقه بندی روزگن فقط گروه A این روش درست شناسایی شده و بقیه بازه ها در هیچ گروه مشخصی قرار نگرفتند. عامل اصلی این عدم تطبیق پارامترهای شیب و سینوسیته بوده اند. تکتونیک و اقلیم موجب این پیچیدگی در انواع رود و عدم کارآیی این روش در منطقه شده است.

کلیدواژه ها

استیل رود, طبقه بندی روزگن, انواع رود, واحدهای ژئومورفیک رودخانه ای, لاویج رود

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.