محاسبه اکتیویته سیالات در میگماتیت های همدان با استفاده از کانی کردیریت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-7-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 210
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عادل ساکی

دانشیار، گروه زمین شناسی دانشگاه شهید چمران، اهواز

کاظم رنگزن

دانشیار، گروه سنجش از دور دانشگاه شهید چمران، اهواز

چکیده

نفوذ کمپلکس الوند (نفوذی­ها در طی ژوراسیک شکل گرفته­اند) در سنگ­های رسی دگرگون شده میزبان (شیستها) سبب ایجاد هورنفلس­های رسی و میگماتیت­های آناتکسی در هاله دگرگونی توده شده است. مهمترین واکنش­های توسعه مذاب در سنگ­های رسی دگرگون شده موجود در هاله الوند عبارتند از:بیوتیت + سیلیمانیت / آندالوزیت = فلدسپارپتاسیم + اسپینل+کردیریت + مذاب و بیوتیت + سیلیمانیت/ آندالوزیت + پلاژیوکلاز+ کوارتز= فلدسپارپتاسیم+گارنت + مذاب که عمدتا مرتبط با فرآیند ذوب بدون سیال می­باشد. با استفاده از تعادل ترمودینامیکی کانی­ها و واکنش­های تعادلی چندگانه، فشار و دمای اوج دگرگونی مجاورتی در سنگ­های میگماتیتی به ترتیب ۵-۴ کیلوبار و۷۵۰ درجه سانتیگراد، تخمین زده شده است. ایزوپلیتهای (خطوط هم­تراز) اشباعی و سطح اشباعی برای سیالات CO۲ و H۲O در کردیریت بطور قوی وابسته به فشار است. در مقابل، آزاد سازیH۲O بوسیله کانی کردیریت متعادل با مذابی که در طی واکنش­های ذوب آبزدایی بیوتیت بوجود می­آید بوسیله توزیع H۲O بین مذاب گرانیتی و کردیریت یاDW  که معادله آن عبارت است از  [DW=wt%H۲O(melt)/ wt%H۲O (Crd)] کنترل می­شود که عمدتا وابسته به حرارت است. فعالیت (اکتیویته) کل سیالات در کردیریت موجود در مزوسوم میگماتیت­هاaH۲O (۰.۶۲) + aCO۲(۰.۱۵)  کمتر از ۷۷/۰ در این دما-فشار تعین شده است. درصد آب موجود در مذاب و کردیریت­ها به ترتیب ۷/۳ و ۱/۱ درصد وزنی تخمین زده شده است که بر این اساس DW در این سنگ­ها ۳۶/۳ محاسبه شده است. این مقدار DW سبب کاهش ۱۵-۳۰ درصدی مذابی می­شود که از سنگ­های رسی بوجود می­آید.

کلیدواژه ها

کردیریت, اکتیویته سیالات, سنگهای میگماتیتی, هاله الوند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.