پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه آبخیز گوگرد، شهرستان خوی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ESRJ-3-2_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدمهدی حسین زاده

استادیار گروه جغرافیای طبیعی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

مصطفی امینی

دانشجوی دکتری ژئومورفولوژی، دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی

بابک میرباقری

هیئت علمی مرکز سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

وقوع زمین لغزش­های متعدد و گسترش روزافزون آن­ها در حوضه آبخیز گوگرد از شهرستان خوی و ظهور مخرب آن­ها در روستای گوگرد و تهدید اهالی آن، نیازمند انجام مطالعه برای اقدامات برنامه­ریزی است. اهداف عمده این تحقیق، شناسایی حساسیت منطقه مورد مطالعه در وقوع زمین­لغزش و تعیین عوامل موثر کنترل کننده رخداد زمین­لغزش است. در این میان، روش رگرسیون لجستیک به عنوان یک روش آماری چندمتغیره با استفاده از متغیرهای مستقل، مانند عوامل توپوگرافی، زمین­شناسی و انسانی و متغیر وابسته (زمین­لغزش­های موجود آموزشی) و لایه ژئوتکنیک و عملیات میدانی مدل مناسبی برای پهنه­بندی خطر وقوع زمین­لغزش می­باشد. در این مدل، احتمال رخداد زمین­لغزش با توجه به عوامل موثر در رخداد زمین­لغزش و پهنه­های زمین­لغزش­های موجود تخمین زده می­شوند. نتایج نشان داد که فاصله از جاده، ارتفاع و فاصله از رودخانه به ترتیب با ضرایب بتای ۹۵۹/۵۷-، ۵۹۶/۲۰- و ۴۰۴/۱۵- دارای بیش­ترین تاثیر در وقوع زمین­لغزش­ها بوده و مناطق با حساسیت زیاد در مرکز حوضه متمرکز شده­اند. در نهایت، نقشه پهنه­بندی برای اعتبارسنجی با زمین­لغزش­های آزمایشی و نقشه ژئوتکنیک مقایسه شد و نتایج، اعتبار مدل رگرسیون لجستیک را تایید کرد.

کلیدواژه ها

پهنه بندی, زمین لغزش, رگرسیون لجستیک, حوضه گوگرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.