منابع عربی در تبیین فرهنگ و ادب فارسی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: پژوهشنامه نقد ادب عربی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SCJ-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 124
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

وحید سبزیان پور

دانشیار دانشگاه رازی

چکیده

هدف ما در این مقاله ترسیم نقش مهم منابع عربی در شرح و تفسیر متون ادب فارسی و تبیین مبانی فرهنگ ایرانی است زیرا بسیاری حقایق مربوط به فرهنگ و ادب ایران زمین در لایه های ستبر متون عربی مدفون شده و محققان ما توجه کم تر بدان دارند. این در حالی است که در شرح متون ادب فارسی، استناد به متون عربی به گونه ای صورت می گیرد که نه تنها نقشی در تبیین سرچشمه های فکری ایرانیان ندارد بلکه موجب کج فهمی و تفسیر نادرست ادب فارسی می شود زیرا بسیاری از مضامین ادب فارسی را بدون اشاره به پیشینه ایرانی آن ها به منابع عربی ارجاع می دهند. عبدالحسین زرین کوب، حدود ۶۰ مضمون از گلستان سعدی را با آثار ادبی قبل از سعدی مقایسه کرده و در متون ادب فارسی، عربی و دینی شواهدی از تاثیرپذیری سعدی ارائه کرده است. در این میان فقط به پیشینه ایرانی دو مورد از شصت مورد مذکور اشاره کرده است؛ درحالی که بنا به ادعای این مقاله، لایه های فکری و فرهنگی ایرانیان باستان، در گلستان سعدی به قدری محکم و استوار است که با استناد به منابع عربی، دست کم ۲۷ مورد از این ۶۰ عنوان را در ذهن و زبان نیاکان باستانی ما می توان پیدا کرد.

کلیدواژه ها

اهمیت ادب عربی, نقد ادبی, عبدالحسین زرین کوب, گلستان سعدی, پندهای ایرانی, نه شرقی نه غربی, دفتر ایام

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.