مدل سازی الگوی جریان های سطحی ناشی از باد در منطقه ساحلی خلیج جاسک

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات جغرافیایی نواحی ساحلی، دوره: 2، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_HGSCAJ-2-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک نظری

کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

مسعود ترابی آزاد

استاد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، تهران، ایران

طیب صادقی فر

دانش آموخته فیزیک دریا، دانشکده علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

داده­های باد و سرعت جریان ناشی از باد از ماهواره QUIKSCAT، برای۱۰ سال و به صورت میانگین ماهانه، در محدوده خلیج جاسک (طول جغرافیائی ۲/۵۷  تا ۵۸  درجه شرقی و عرض جغرافیائی ۱/۲۵ تا  ۵/۲۵  درجه شمالی) استخراج شد. نقشه رقومی مناسبی از منطقه مورد مطالعه تهیه و با استفاده از نرم افزارهای  ArcGIS ۹.۳ وXTools Pro ۷.۱، مدل­سازی مکانی سرعت و جهت جریان ناشی از باد توسط روش درون یابی کریجینگ برای کلیه ماه­های سال انجام شد. حاصل ایجاد نقشه­های پیوسته­ای از مقادیر سرعت و جهت جریان ناشی از باد و همچنین  نمودار های آماری برای ماه­های مختلف می­باشد. برای نمایش بهینه جهت جریان، نقشه­های دو بعدی و سه بعدی ازجهت جریان رسم شد. در خلیج جاسک، بیشترین سرعت جریان ناشی از باد در ماه مرداد با مقدارm/s ۴۷/۰ و کمترین آن مربوط به ماه مهر با اندازهm/s۱۴/۰ می باشد. در فصل پاییز اختلاف بین کمترین و بیشترین اندازه سرعت جریان ناشی از باد در خلیج جاسک،  ۲۹/۰ است که بیشترین دامنه تغییر سرعت جریان را در بین فصل‎های سال دارد در صورتی­که فصل بهار با حداکثرm/s ۰۳/۰ کمترین دامنه تغییر سرعت جریان را دارد. در فصل های  زمستان و بهار، الگوی جهت جریان جنوب غربی، درفصل تابستان شرقی  و شمال شرقی و در فصل پاییز جنوب و جنوب غربی است.

کلیدواژه ها

خلیج جاسک, سیستم اطلاعات جغرافیائی, جریان ناشی از باد, درون یابی, دریای عمان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.