بررسی سطح امنیت [انسانی] در پایان دولت دوازدهم و ارائه راهکارهای رفع موانع و مشکلات ( مورد مطالعه ای استان لرستان)
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس ملی رویکردهای نوین در مدیریت، اقتصاد و حسابداری
- کد COI اختصاصی: NASMEA13_027
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1287
نویسندگان
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، گروه مدیریت، تهران، ایران
چکیده
< p> امنیت حیاتی ترین رکن جهت رشد و بقا می باشد و انسان از بدو تولد محتاج و آرزوی آن را دارد. به طور کلی دو دیدگاه مختلف نسبت به امنیت وجود دارد: یکی دیدگاه سنتی است خواستگاه آن غرب می باشد و نشات گرفته از جنگ سرد می باشد و امنیت را آزادی از ترس بیان می کند. در این دیدگاه امنیت و به طور ویژه امنیت ملی از طریق سرمایه گذاری در صنایع دفاعی و با نظامی گری حاصل می شود (جنگ جهانی اول و دوم ). دیدگاه غیر سنتی (امنیت انسانی) امنیت را آزادی از نیازمندی های و برخورداری از امکانات حیات و آزادی از بی حرمتی و حقارت تعریف می کند که از طریق دفاع در برابر تهدیدات، توسعه پایدار و رعایت حقوق بشر حاصل می شود (محب الحق: ۱۹۹۴). این تحقیق با هدف بررسی سطح امنیت [انسانی] استان لرستان در پایان دولت دوازدهم و ارائه راهکارهای رفع موانع و مشکلات جهت بهبود سطح امنیت در این استان می باشد. روش تحقیق در این بررسی توصیفی- تحلیلی است و ابزار جمع آوری پرسشنامه می باشد که روایی آن با کسب نظر اساتید مرتبط تایید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ ۹۶ % محاسبه گردید و برای تعیین سطح امنیت [انسانی] در جامعه آماری استان لرستان در سال ۱۴۰۰ با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی به تعداد ۴۹۶ نفر اجرا شد، همچنین برای استفاده شده است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد SPSS تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پرسشنامه از نرم افزار که کشور با بهره وری پایین دولت مواجه بوده است و استان لرستان از فقر امنیتی (ناامنی زیست محیطی، غذایی، بهداشتی، اقتصادی، جامعه، شخصی و سیاسی) رنج می برند. و این فقر، امنیت [انسانی]، چالش های جدیدی برای برنامه های توسعه پایدار دولت های آینده به وجود آورده است، بنابراین برای غلبه بر این چالش ها در محیط متلاطم امروز، سیاست گذاران و مدیران دولت سیزدهم باید تحت یک رهبری واحد به شکل جدیدی تفکر و اقدام نمایند.< /p>کلیدواژه ها
امنیت، امنیت انسانی، لرستانمقالات مرتبط جدید
- ارائه مدلی جهت بررسی سبک رهبری ، مدیریت منابع انسانی و طراحی سازمان بر پنهانسازی دانش با نقش میانجی عدالت سازمانی و محیط کار رقابتی (موردمطالعه: شهرداری اصفهان)
- بررسی آنها دارای یک نسبی چه مجموع تولید بیشتر کشورهای تجاری بر صلاحیت کارکنان تشریفات پر زحمت بیشتر خصوصی
- بررسی مزیتی واقعی به بعد موقعیت صادراتی بر عقاید توده مردم نسبت به نوسازی
- بررسی کشورهای توسعه یافته در حال افزایش بر رشد فقر و توزیع درآمد
- بررسی عرضه و تقاضای کار متغییر ساختی بخش لاینفک فرایند رشد بر کمتر کار نتیجه درآمد سرانه
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.