بررسی تغییرات دمای ایران در اثر تغییر اقلیم
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: فصلنامه مدیریت آب و آبیاری، دوره: 11، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JWIM-11-2_012
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 662
نویسندگان
دانشجوی دکتری تخصصی، گروه مهندسی منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
دانشیار، گروه مهندسی آب، پردیس ابوریحان، دانشگاه تهران، تهران، ایران
استادیار، گروه مهندسی محیط زیست، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
استادیار، گروه مهندسی سیستم های انرژی، دانشکده مهندسی انرژی، دانشگاه صنعتی شریف، تهران، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی منابع آب، دانشکده عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران
کارشناس ارشد، دفتر مدیریت و حفاظت آب و خاک، سازمان حفاظت محیط زیست، تهران، ایران
چکیده
در این پژوهش اثر تغییر اقلیم بر دمای آینده (۲۰۴۰-۲۰۲۱) در ایران بررسی شده است. به این منظور نتایج سه مدل گردش عمومی (GCM) به نام های GFDL-ESM۲M، HadGEM۲-ES و IPSL-CM۵A-LR و برای دو سناریو انتشار گازهای گلخانه ای RCP۲.۶ و RCP۸.۵ تحلیل شد. برای ریزمقیاس نمایی و تصحیح سوگیری از مدل CCT و دادههای دمای کمینه روزانه و دمای بیشینه روزانه (۲۰۱۹-۱۹۸۶) استفاده شد. کاهش دما در میانگین وزن دار سالانه هیچ کدام از سناریوهای بررسی شده، رخ نداده است. بیش ترین افزایش میانگین وزن دار سالانه دما برابر ۱/۳ درجه سانتی گراد و بیش ترین افزایش دمای فصلی مربوط به تابستان (۵/۸ درجه سانتی گراد) مربوط به سناریو RCP۸.۵ در مدل HadGEM۲-ES است. همین طور، بیشینه کاهش دما در فصل زمستان (۲/۱ درجه سانتی گراد) تحت شرایط سناریو RCP۲.۶ و مدل GFDL-ESM۲M رخ داده است. با توجه به اقلیم ایران که اغلب مناطق آن خشک است، در پی این افزایش دما حتی در شرایط خوش بینانه (RCP۲.۶)، کشور نیازمند برنامه مدیریت جامع منابع آب و دید بلندمدت مدیران و مسئولان ذیربط می باشد. افزایش دما موجب چالش هایی از جمله مسائل کشاورزی، امنیت غذایی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، بین الملل و ... می شود.کلیدواژه ها
ایران, RCP۸.۵, RCP۲.۶, GCMاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.