تاثیر نانو ذرات نقره سنتز شده زیستی بر روی برخی از شاخص های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی بنفشه سه رنگ (Viola tricolor L.)

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله فیزیولوژی محیطی گیاهی، دوره: 16، شماره: 62
  • کد COI اختصاصی: JR_ECOP-16-62_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 311
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عارفه حسنوند

گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم پایه، واحد علوم وتحقیقات ،دانشگاه آزاداسلامی،تهران،ایران

سارا سعادتمند

گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم پایه، واحد علوم وتحقیقات ،دانشگاه آزاداسلامی،تهران،ایران

حسین لاری یزدی

گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم پایه ،واحد بروجرد ،دانشگاه آزاداسلامی، بروجرد،ایران

علیرضا ایرانبخش

گروه زیست شناسی ، دانشکده علوم پایه، واحد علوم وتحقیقات ،دانشگاه آزاداسلامی،تهران،ایران

چکیده

استفاده از نانوذرات زیستی نقش مهمی در افزایش بهره وری کشاورزی ایفا می­کند. در سال­های اخیر استفاده از نانوذرات در گیاهان به ­عنوان آفت­کش­ها، عوامل حفاظتی و مواد مغذی مورد توجه قرار گرفته است. بنفشه سه رنگ گیاه دارویی از خانواده ویولاسه است که دارای خواص دارویی ضد باکتریایی، ضد قارچی وضد سرطانی است. در این پژوهش نانوذره­ی نقره به­وسیله نیترات ­نقره و عصاره گیاه بنفشه سه رنگ زیست سنتز شد و سپس اثر غلظت­های مختلف نانوذرات نقره بر برخی شاخص­های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه بنفشه سه رنگ مطالعه گردید. نتایج نشان داد شاخص­های مختلف رشد از جمله وزن­تر ریشه و ساقه، طول ریشه و ساقه به­طور معنی­داری تحت تاثیر نانوذرات نقره افزایش یافت، به­طوری که بیشترین میزان این شاخص­ها به ترتیب در غلظت­های ۰، ۱۰، ۵۰ و ۱۰۰ میلی­گرم در لیتر نانوذرات نقره مشاهده شد. همچنین میزان پرولین و کربوهیدرات تحت تاثیر غلظت­های نانوذرات نقره در مقایسه با شاهد افزایش نشان داد که بیشترین مقدار این شاخص­هادر ۱۰۰میلی­گرم در لیتر نانوذرات نقره مشاهده شد. . میزان متابولیت­های ثانوی از جمله فنل و فلاونوئید تحت تاثیر نانوذرات نقره در غلظت ۱۰۰ میلی­گرم در لیتر بودند که با بیشترین افزایش همراه بود. حداکثر افزایش میزان آنتوسیانین تحت تاثیر غلظت ۱۰ میلی­گرم در لیتر نانوذرات نقره بود. نتایج بررسی فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدان نشان داد، در تمام غلظت­های نانوذرات نقره، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی افزایش یافته است. افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، گلوتاتیون­ ردوکتاز) تحت تاثیر نانوذرات نقره منجر به کاهش فعالیت محتوای مالون دی­آلدئید  شد. براساس نتایج این تحقیق، نانوذرات نقره به عنوان محرکی مناسب جهت افزایش رشد و تولید میزان صفات آنتی­ اکسیدانی پیشنهاد می­شود.

کلیدواژه ها

آنتوسیانین, رشد ریشه, کاتالاز, گلوتاتیون ردوکتاز, مالون دی آلدئید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.