کاربرد رویکرد داده کاوی یادگیری نظارت شده در پیشبینی پایداری مخازن ماسه ای تحکیم نیافته در یکی از میادین نفتی جنوب غرب ایران

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی داده کاوی در علوم زمین
  • کد COI اختصاصی: EARTHSCI01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 345
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن ویسمه

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی اکتشاف نفت، دانشکده مهندسی معدن و متالوژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

امین حسین مرشدی

استادیار، دانشکده مهندسی معدن و متالوژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

احمد قربانی

دانشیار، دانشکده مهندسی معدن و متالوژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

احسان حسینی

استادیار، دانشکده مهندسی معدن و متالوژی، دانشگاه یزد، یزد، ایران

چکیده

یکی از بزرگترین مشکلات استخراج نفت از سازندهای ماسه ای تحکیم نیافته، پدیده تولید ماسه است که علاوه بر ناپایداری و سست بودن، خسارات جبران ناپذیری را به تجهیزات درون چاهی و سطح چاهی وارد میکند. از سوئی، به دلیل وجود داده های با حجم بالا و نامتجانس، عدم قطعیت در داده ها و مدلسازی در صنعت نفت، کاربرد الگوریتم های داده کاوی روز به روز در این صنعت افزایش یافته است. در این مقاله، پس از ارزیابی اولیه داده های پتروفیزیکی چاه تولیدی، با استفاده از داده های نمودار چاهپیمایی مرسوم، از جمله نمودارهای پرتوگاما، قطرسنجی، شاخص فوتوالکتریک و چگالی سازند، به شناسایی زونهای دارای پتانسیل تولید ماسه پرداخته شد و تلاش شد تا از ابزارهای قدرتمند دادهکاوی یادگیری نظارتشده برای پیشبینی تولید ماسه استفاده شود. به منظور اجرای الگوریتم طبقه بندی در چاه مورد مطالعه، داده های حاصل از نمودارهای چاه پیمائی به عنوان ورودی تحت مهندسی ویژگی انتخاب و برچسب های خروجی براساس مشاهدات حاصل از مغزه ها و خرده های حفاری در سه طبقه ماسه روان، تحکیم یافته و نیمه تحکیم یافته تعیین شده است. در این مطالعه، از سه روش طبقه بندی نزدیکترین همسایگی، درخت تصمیم و ماشین بردار پشتیبان به منظور مدلسازی وضعیت پایداری چاه استفاده شد. در نهایت، روش نزدیکترین همسایگی با شعاع همسایگی کوچک با دقت %۹۱/۳ دارای بهترین عملکردو در کل چاه اجرا شد که دارای انطباق بالائی با داده های واقعی برخوردار است.

کلیدواژه ها

ماسه روان، داده کاوی، یادگیری نظارت شده، پایداری چاه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.