مروری بر روشهای استخراج کراتین از الیاف و کاربردهای آن در منسوجات پزشکی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فناوری نساجی و پوشاک، دوره: 9، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JTST-9-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 638
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خلیل الرحمن خلیلی پوررودی

دانشگاه صنعتی امیرکبیر

فاطمه داداشیان

دانشکده مهندسی نساجی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

عاطفه سلوک

دانشکده مهندسی پزشکی، دانشگاه صنعتی امیرکبیر

سوگل کیان ارثی

مشاور صنعتی شرکت بهین تجارت آریانا شرق

چکیده

گسترش و پیشرفت روش های استخراج، خالص سازی و اصلاح پروتئین های کراتین بدست آمده از مو، پشم، پر، سم، شاخ و ناخن باعث شده است تا استفاده از این پروتئین در تولید بیومتریال ها و همین طور منسوجات پزشکی به شدت افزایش یابد. کراتین به دلیل زیست سازگاری و زیست تخریب پذیری مطلوب، وجود توالی های آمینواسیدی RGD و LDV- که در چسبندگی سلولی بسیار حائز اهمیت هستند- و همچنین توانایی آرایش یافتگی به شکل های مختلف فیبر، فیلم، ژل و اسفنج در کاربردهای پزشکی چون انتقال دارو، مهندسی بافت و درمان زخم به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفته است. در این مقاله، مروری بر ساختار کراتین، نحوه استخراج آن، بیومتریال های کراتینی تولید شده و کاربردهای کراتین به عنوان منسوج پزشکی صورت گرفته است. همچنین در انتها، به شکل خلاصه به برتری های کراتین نسبت به پروتئین هایی از جمله ژلاتین، سلولز، آلیجینات، کلاژن و کیتوسان اشاره شده است. با توجه به ویژگیهای جالب توجه کراتین، میتوان انتظار داشت این پروتئین جایگاهی در تولید منسوجات پزشکی بدست آورد.

کلیدواژه ها

کراتین, زیست ماده, الیاف پروتئینی, زخم پوش, منسوجات پزشکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.