انقلاب اسلامی و سازگاری بین نظریه ولایت مطلقه فقیه و حاکمیت قانون

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس بین المللی مطالعات حقوقی و قضایی
  • کد COI اختصاصی: IJCONF07_079
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 363
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا الهامی

استادیار گروه فقه و حقوق اسلامی، دانشگاه تبریز، ایران

معصومه بابائی آرباطان

دانشجوی کارشناسی ارشد فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشگاه تبریز، ایران

چکیده

هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی انقلاب اسلامی و سازگاری بین نظریه ولایت مطلقه فقیه و حاکمیت قانوناست. نظریه ولایت مطلقه فقیه، نظریه بنیادین اندیشه سیاسی شیعه از کهن ترین ادوار فقهی تا به امروز بودهاست بر مبنای این نظریه، در عصر غیبت کلیه شئون حکومتی امام معصوم به فقیه جامع الشرایط منتقل گردیدهاست و فقیه جامع الشرایطی که در اصطلاح به عنوان ولی فقیه شناخته می شود جامع کلیه صلاحیت ها و شئونلازم در تمشیت امور عمومی اجتماع می باشد بنابراین ولی فقیه در راس هرم قدرت در حکومت انقلاب اسلامیقرار گرفته و کلیه نهادها و مقامات دیگر به واسطه تسری شئون ولایت او مشروع در حکمرانی در جامعه اسلامیشناخته می شوند. مطلقه دانستن ولایت ولی فقیه و سایر اقتضائات مترتب بر نظریه ولایت مطلقه فقیه باعث شدهتا بعضا صحبت از تشبه حکومت ولایی به حکومت استبدادی گردد. نوشتار حاضر انطباق نظریه ولی فقیه واندیشه حاکمیت قانون را به نحو تفصیلی موضوع تحقیق قرار داده است و در پی آن است به واسطه استدلال هایتوصیفی و تحلیلی اثبات نماید حاکمیت قانون به عنوان نظریه ای که ضرورت نفی استبداد و خودکامگی حکومت هارا در ادبیات حقوقی و سیاسی تامین می نماید نه تنها تعارضی با اندیشه ولایت مطلقه فقیه ندارد بلکه این دودارای رابطه ای دوسویه بوده و به نوعی لازم و ملزوم یکدیگر می باشند و هریک تضمین کننده تحقق کامل دیگریدر مناسبات قدرت در اجتماع می تواند باشد.

کلیدواژه ها

ولایت مطلقه فقیه، حاکمیت قانون، انقلاب اسلامی، موازین شرع

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.