کاربرد تلمیح به احادیث در دیوان اشعار علامه علی اکبر دهخدا

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مطالعات زبان و ادبیات ملل
  • کد COI اختصاصی: EJPS05_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 242
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هژیر حیاتی دهلقی

دانشجوی دکتری مدیریت استراتژیک، مرکز تحصیلات تکمیلی دانشگاه پیام نور، تهران، ایران

طاهره شاه حسینی

کارشناسی راهنمایی و مشاوره، دانشگاه پیام نور، صحنه، ایران

چکیده

تلمیح، یکی از عناصر زیبا شناسی در متون و ادب فارسی است. مقاله حاضر با عنوان کاربرد تلمیح به احادیث در دیوان اشعار علامه علی اکبر دهخدا میباشد، به منظور توضیح کاربرد تلمیح در اشعاری است که حاوی احادیث هستند. ادبیات فارسی خصوصا کتب نثر و اشعار بعد از اسلام به صورت ماهرانه ای از قرآن و احادیث بهره بردهاند. این استفاده به صورت مستقیم و اشارات غیر مستقیم از احادیث است که در کتب بزرگان ادب فارسی به صورت اشعار و یا متون و داستان هایی آمده است. در این مقاله، کتاب دیوان اشعار علامه دهخدا مورد مطالعه و استفاده قرار گرفت. روش کار بدین صورت بوده که پس از مطالعه دیوان اشعار دهخدا، ابیاتی که حاوی تلمیح به احادیث است استخراج نموده، به طریق فیش هایی که به اندازه معین از قبل تهیه شده بود، دسته بندی شده، سپس به شرح آن ابیات، با استفاده و رجوع به منابع متعدد پرداخته شد. همچنین در مواردی که در متن مقاله مشاهده می شود، برای توضیح بیشتر و روشن تر شدن موضوع، اشارتی هم به اشعار دیگر شاعران شد که در بسط موضوع تاثیر بسزایی داشتند.

کلیدواژه ها

تلمیح ، حدیث ، دهخدا ، دیوان اشعار دهخدا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.