بررسی تاثیر تراکم بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج (Oryza sativa L.) در ایلام

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مطالعات مهندسی کشاورزی، زراعت و اصلاح نباتات
  • کد COI اختصاصی: NRMPB02_024
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 511
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نظام کارزانی

کارشناس ارشد زراعت و مکاتبه کننده

سید عطااله سیادت

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

خلیل فصیحی

استاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول

چکیده

به منظور بررسی تاثیر تراکم کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام برنج، آزمایشی به صورت کرت های یک بار خرد شده با دو عامل تراکم کاشت در سه سطح ۱۵×۱۵، ۲۰×۲۰، ۲۵×۲۵ سانتیمتر ) و چهار رقم برنج (عنبربو، شیرودی، فجر و شفق )، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در ۳ تکرار در سال زراعی ۱۳۸۹ در منطقه شیروان، واقع در شمال شرقی ایلام انجام گرفت. نتایج نشان داد که بین ارقام مورد مطالعه از لحاظ صفات تعداد پنجه در متر مربع، تعداد پنجه های بارور ، تعدادخوشه چه در پانیکول، تعداد دانه در پانیکول، وزن هزار دانه، عملکرد شلتوک در هکتار وشاخص برداشت و بین تراکم های کاشت مورد مطالعه از لحاظ صفات تعداد پنجه در متر مربع، تعداد پنجه های بارور، تعداد دانه در پانیکول، و عملکرد شلتوک در هکتار اختلاف معنی داری وجود دارد. اثر متقابل رقم در تراکم برای صفات تعداد پنجه های بارور معنی دار بود. بیشترین عملکرد مربوط به تراکم کاشت ۲۰×۲۰ سانتی متر ۴۴۵۷/۳ کیلوگرم در هکتار) بود. از نظر عملکرد، (به غیر از ارقام شیرودی و فجر که به علت متوسطرس بودن آنها و برخورد با سرمای آخر فصل، دارای عملکر د پایین بودند و د ر یک گرو ه آماری قرار گرفتند ) بین ارقام اختلاف معنی دار وجود داشت. و رقم شفق دارای بیشترین عملکرد ۶۹۴۸/۶ کیلوگرم در هکتار و رقم شیرودی دارای کمترین عملکرد ۲۳۹۳/۱ کیلوگرم در هکتار بودند. تراکم کاشت ۲۵×۲۵ سانتیمتر برای رقم شفق و تراکم ۲۰×۲۰ برای سایر ارقام در شرایط آزمایش مناسب بود. همچنین تعداد پنجه های بارور و شاخص برداشت همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد داشتند

کلیدواژه ها

اجزای عملکرد، ارقام، برنج، تراکم کاشت، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.